Bush zal einde oorlog verklaren

De Amerikaanse president George Bush zal volgens het Witte Huis vanavond het einde van de oorlogsoperatie in Irak aankondigen. Hij zal dat doen vanaf het dek van het vliegdekschip de USS Abraham Lincoln, dat zich in Golf bevindt.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer zal Bush, die met een S-3B Viking op het dek van het schip zal landen, niet de overwinning verklaren, maar het formele einde van de vijandelijkheden aankondigen. Daarmee zal hij ook aangeven dat de Amerikaans-Britse operatie in Irak zich hoofdzakelijk zal toeleggen op de wederopbouw in het land.

,,De belangrijkste strijd is voorbij. Hoewel er nog haarden van verzet zijn overgebleven, markeert het [optreden van Bush] een belangrijk moment, omdat – in de woorden van de president – het volk van Irak nu vrijheid heeft. En de dreiging aan het adres van de VS is geweken'', zei Fleischer.

Washington zou pas bereid zijn tot het uitspreken van een volledige overwinning wanneer de bewijzen van massavernietigingswapens zijn gevonden, de meeste voormalige Iraakse leiders zijn ingerekend en alle verzet in het land is gebroken.

In de Iraakse stad Fallujah, waar deze week zeker vijftien Irakezen werden gedood en meer dan zeventig mensen gewond raakten toen Amerikaanse militairen het vuur openden op een demonstrerende menigte, zijn vandaag opnieuw twee mensen gedood. Het zou tot een botsing zijn gekomen toen duizenden boze Irakezen stenen begonnen te gooien naar een Amerikaanse controlepost.

Het is Washington er veel aan gelegen het verzet in Irak volledig te breken en het land klaar te maken voor civiel bestuur. Het Amerikaanse blad Newsweek heeft op zijn website gemeld dat Bush begin volgende week de voormalige diplomaat Paul Bremer zal benoemen tot civiel bestuurder van Irak. Hij zou boven de huidige bewindvoerder voor Irak, Jay Garner, komen te staan. Het Witte Huis heeft de benoeming niet bevestigd. Het verwees naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook daar werd het nieuws niet bevestigd.

Als Bremer, voormalig ambassadeur in Nederland, daadwerkelijk wordt benoemd, is dat een overwinning voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat heeft gepleit voor de benoeming van een eigen civiel bestuurder. Het ministerie van Defensie heeft zijn eigen kandidaat.

Een groot aantal voormalige Iraakse leiders is nog altijd voortvluchtig. Het in Londen uitgegeven Arabische blad Al-Quds Al-Arabi meldde vandaag dat het in bezit is van een gefaxte brief die getekend is door de Iraakse leider Saddam Hussein. In de brief wordt het Iraakse volk opgeroepen zich te verzetten tegen de Amerikaanse overheersing. Hoofdredacteur Abul Bari Atwan gelooft dat de brief, die op 28 april, de verjaardag van Saddam, is gedateerd, authentiek is.