Bloemen redelijk bestand tegen crisis

Ondanks de economische malaise en een daling van het consumentenvertrouwen, stijgt de verkoop van bloemen en potplanten. Door de crisis blijven mensen vaker thuis en willen ze dan wel hun huis opfleuren. Dat vertelde de nieuwe bestuursvoorzitter Philip Smits van de bloemenveiling Aalsmeer (VBA) vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers van VBA, een coöperatie. De omzet kwam in 2002 uit op 1,6 miljard euro, een stijging van 6,5 procent, en de winst op 982.000 euro.

Smits rekent er op dat de groei de komende jaren zal doorzetten en dat de sector in 2005 een omzet zal hebben van 43,5 miljard euro, een stijging van 17 procent. Er is sprake van een sterke internationalisering van de sierbloemenmarkt. ,,De buitenlandse productie van sierbloemen blijft groeien en de bloemen worden steeds beter van kwaliteit'', zei Smits. Vooral Kenia exporteert steeds meer bloemen naar Nederland. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de export uit dit Afrikaanse land naar Nederland met 20 procent tot 42 miljoen euro. Kenia verdrong hiermee Israël, dat van oudsher de lijst aanvoerde van de belangrijkste importlanden. Andere landen waar steeds meer bloemen vandaan komen zijn Uganda en Zambia. Door deze import moeten Nederlandse bloemenkwekers meer `specialiteiten' op de markt brengen, meent Smits.

In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht de VBA minder snijbloemen dan vorig jaar, volgens het bedrijf wegens de strenge winter in Duitsland, het belangrijkste exportland voor VBA. Daardoor verkochten de kraampjes minder bloemen. Voor de komende vijf jaren verwacht de bloemenveiling dat de Nederlandse export met meer dan 4 procent per jaar kan groeien. Vooral Oost-Europa biedt kansen.

Bij de VBA worden dagelijks 19 miljoen bloemen en 2 miljoen planten verkocht aan circa 13.000 groothandelaren en exporteurs. Het was lange tijd 's werelds grootste bloemenveiling totdat Flora en Holland vorig jaar fuseerden en de eerste plaats innamen. Flora Holland heeft een omzet van 1,9 miljard euro per jaar.