Aardbeving Turkije treft schoolkinderen

Bij een zware aardbeving in het oosten van Turkije zijn afgelopen nacht zeker 84 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten verwachten dat het dodental nog verder oploopt.

Tientallen bewoners zouden nog onder het puin liggen van ingestorte huizen en gebouwen. Daaronder is ook de slaapzaal van een kostschool. Van de 198 kinderen die daar verbleven, zijn er zestig in veiligheid. Er zouden in totaal meer dan vierhonderd gewonden zijn.

Het epicentrum van de beving, met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter, bevond zich in de provincie Bingöl. In de gelijknamige stad, 700 kilometer ten oosten van Ankara, stortten een brug en meer dan vijfentwintig gebouwen in, waaronder de kostschool.

,,Mijn vriendjes wachten daaronder op hulp. Ze schreeuwden om hulp toen ik eruit werd getrokken'', zei de 12-jarige Veysel Dagdelen tegen het Turkse persagentschap Anatolia, nadat hij onder het puin vandaan was gehaald. ,,De stal die ik zelf bouwde staat overeind, maar de school niet meer'', constateerde Abdullah Gunala verwonderd tegenover persbureau AP. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die het rampgebied vanochtend vroeg bezocht, zei dat de constructie van de school zal worden onderzocht en dat de aannemer, bij gebleken gebreken, zal worden vervolgd.

In de loop van de ochtend werden meer dan zeventig nabevingen gevoeld. Volgens de gouverneur van de dunbevolkte provincie Bingöl en de Turkse minister van Volkshuisvesting zijn er militairen naar het getroffen gebied gestuurd om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Bingöl wordt vooral bevolkt door Koerden. ,,Naarmate de uren verstrijken wordt het nieuws uit Bingöl slechter. We schatten dat het dodental wel op 150 kan uitkomen'', aldus de burgemeester van de stad, die ongeveer een kwart miljoen inwoners heeft.

De Rode Halve Maan (Rode Kruis) heeft 13.000 dekens, circa 3.000 tenten, veldkeukens en generatoren naar het gebied gestuurd. De ziekenhuizen in Bingöl kunnen de aanvoer van gewonden niet meer aan. Sommige gewonden zijn voor behandeling naar Elazig overgebracht, 120 kilometer verderop. Inwoners van de grote stad Diyarbakir, ten zuiden van Bingöl, is gevraagd bloed te geven.

Turkije wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen. Bij twee grote bevingen in het noordwesten kwamen in 1999 circa 20.000 mensen om het leven. In Bingöl deed zich in 1971 de laatste grote aardbeving voor. Daarbij vielen toen negenhonderd doden.