`Aanslag in Tel Aviv was werk van Britten'

De Britse regering heeft Israël hulp toegezegd bij het onderzoek naar de zelfmoordaanslag op een café in Tel Aviv, gisteren, die volgens de Israëlische regering het werk is van twee Britse moslims.

Bij de aanval kwamen vier mensen om, onder wie de dader. Ruim vijftig mensen raakten bij de explosie in bar Mike's Place gewond. Een tweede dader ontkwam, nadat zijn zelfmoordvest weigerde te exploderen. De Israëlische veiligheidsdiensten toonden kort daarna twee Britse paspoorten, die op de plek van de aanslag werden gevonden. Daaruit zou blijken dat de ontkomen zelfmoordenaar Omar Khan Sharif (27) uit Derby is. De omgekomen zelfmoordenaar zou de 20-jarige Asif Mohammed Hanif zijn, mogelijk eveneens uit Derby.

Beide mannen zouden ongeveer een maand geleden via het vliegveld van Tel Aviv het land zijn binnengekomen, waarna ze doorreisden naar Gaza. Mike O'Brien, Brits staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zei gisteravond tegen de BBC dat het ,,kennelijk'' om echte Britse paspoorten gaat. Britse inlichtingendiensten zijn meteen een groot onderzoek begonnen naar wat vermoedelijk het eerste geval is van Britse moslims die zich opofferen voor de Palestijnse zaak.

Deelname van Britse moslims aan een jihad in het buitenland is niet nieuw. Jonge Britten hebben gevochten in Afghanistan, Tsjetsjenië en Kashmir. Een deel van hen deed dat na opleidingskampen van Al-Qaeda te hebben bezocht. Onder de gevangenen in Guantanamo Bay bevinden zich negen Britten die vochten aan de zijde van de Talibaan tijdens de oorlog in Afghanistan.

Zelfmoordaanslagen, of pogingen daartoe door fanatieke Britse moslims zijn evenmin nieuw. Tot nu toe associeerden die `martelaars' zich echter eveneens met Al-Qaeda en niet van Hamas. Een van hen was John Reid, een `bekeerde' die in december 2001 met springstof in zijn schoen een verkeersvliegtuig probeerde op te blazen. Hij bezocht moskeeën in de Londense wijken Brixton en Finsbury Park waar extremistische geestelijken hebben gepredikt. Abdul Haqq Baker, een geestelijke uit Brixton, zei dat Al-Qaeda ,,duizenden leden'' heeft in Britse steden, onder wie ,,zeker honderd man die bereid zijn in een zelfmoordaanval te sterven''. Abdullah el-Faisal, een moslimgeestelijke, kreeg in Londen begin maart negen jaar gevangenisstraf opgelegd nadat hij had opgeroepen tot het doden van joden, hindoes en andere ,,vieze ongelovigen''. Wie zijn leven geeft voor de islam, krijgt een plek in de hemel, hield hij zijn Britse gehoor maandenlang voor. Fundamentalistische organisaties als Al-Muhajiroun, actief in Britse regio's met grote moslimminderheden, zeggen al langer dat jonge Britten bereid zijn zelfmoord te plegen.

Mike Yardley, een terreurexpert, zegt vandaag in The Times dat jonge Britten zeer aantrekkelijk zijn als recruut voor Hamas, omdat ze zich makkelijker kunnen mengen in de Israëlische samenleving.