De Geus mag apothekers niet korten

Demissionair minister De Geus van Volksgezondheid mag de Nederlandse apothekers voorlopig niet extra korten op de bonussen en kortingen die ze van de groothandel krijgen.

Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag gisteren bepaald.

Volgens het CBB heeft de minister onvoldoende onderzocht wat de gevolgen zijn van de bezuinigingsmaatregel die dit jaar 300 miljoen euro zou moeten opleveren, en op 1 mei zou ingaan. De zaak was aangespannen door de KNMP, brancheorganisatie van de Nederlandse apothekers, en medicijnengroothandel OPG.

Door de uitspraak van het CBB loopt de maatregel tenminste enkele maanden vertraging op, en zal de geplande bezuiniging veel lager uitvallen. De minister sprak gisteren van ,,een teleurstelling''. Hij sluit niet uit dat de ziektekostenpremies in 2004 hierdoor extra zullen stijgen. Ook de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is ,,zwaar teleurgesteld''. Bij het berekenen van de ziektekostenpremies zijn ze ervan uitgegaan dat de maatregel daadwerkelijk op 1 mei zou ingaan. ,,Met elke maand vertraging lopen wij 40 miljoen euro mis'', aldus een woordvoerder van ZN.

Op basis van de maatregel van De Geus zou per 1 mei 8 procent worden gekort op de prijs van medicijnen waarop nog een patent geldt, en 40 procent op de zogenaamde generieke medicijnen (waarvan het patent is verlopen). De kortingen die apothekers bedingen bij fabrikanten, steken ze nu voor een groot deel in eigen zak.

Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), dat de tarieven voor geneesmiddelen vaststelt, steunt het plan van de minister. Maar de KNMP en OPG (dat de afgelopen jaren circa 120 apothekers heeft overgenomen) verzetten zich er fel tegen. Volgens de KNMP raakt eenvijfde van de in totaal 1.600 openbare apotheken in financiële problemen als de bezuiniging doorgaat. De KNMP heeft voorgesteld om de zogeheten vergoedingsprijs voor generieke medicijnen met 30 procent te verlagen. Maar volgens de woordvoerder van ZN heeft dat geen invloed op de prijzen die apothekers declareren. ,,De overheid vergoedt dan wel minder, maar het resterende bedrag moet gewoon worden bijbetaald door de patiënt zelf. Dat vinden wij geen goede oplossing.''

De maatregel van De Geus is tenminste opgeschort tot het moment dat de CTG een uitspraak doet over een bezwaar dat de KNMP eerder heeft ingediend. Dat richt zich tegen een rapport van de CTG over deze kwestie. De uitspraak van de CTG wordt in juni verwacht.