Zakenbank schikt zaak voorkennis

Zakenbank Kempen & Co heeft voor 50.000 euro een voorkenniszaak afgekocht. De bank heeft `volmondig' schuld bekend ten aanzien van twee effectentransacties.

Bij die transacties zou fondsmanager Willem Burgers, namens Orange Fund van Kempen, met voorkennis hebben gehandeld.

Dat heeft het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam gisteravond bekend gemaakt. Met een van de effectentransacties heeft de bank een schadepost van 21.546 euro weten te vermijden; dat bedrag moeten Kempen nog eens extra terugbetalen aan het OM.

Burgers zelf is niet akkoord gegaan met een schikking. Het OM zal de verdachte vermogensbeheerder voor de rechter dagen. Zijn collega Fokko Tuin, ook verdachte in de affaire, heeft wel geschikt en moet 5.000 euro betalen.

Burgers en Tuin zijn beiden niet meer werkzaam bij Kempen. Burgers stapte vorig jaar december op nadat de affaire aan het licht was gekomen, Tuin was eerder al met pensioen gegaan. Kempen noemt het bedrag van de schikking aan de `hoge kant'. ,,Maar daar hebben wij ons bij neer te leggen'', zei een woordvoerder vanmorgen.

De affaire draait om effectentransacties in twee kleine ondernemingen, waarbij Orange Fund betrokken was. Op 19 juli 2001 zou Burgers, namens Orange Fund, automatiseerder Landis hebben toegezegd het bedrijf bij te staan bij de financiering. Het beleggingsfonds zou nieuw uit te geven aandelen van Landis kopen. De emissie was nog niet bekendgemaakt. Voor de emissie kocht Orange Fund echter al aandelen Landis met het doel de koers van het ICT-bedrijf op te krikken. Bij deze transactie is er voorkennis in het spel geweest, zo heeft Kempen bekend.

Een tweede overtreding had drie maanden eerder plaats en had betrekking op de verkoop van aandelen Ring Rosa. Kempen kende de penibele financiële situatie van de automatiseerder, en verkocht volgens het openbaar ministerie op basis van voorwetenschap de Ring Rosa-aandelen van Orange Fund. Zo kon Orange Fund een schadepost van 21.546 euro voorkomen. Dat bedrag wordt door justitie teruggevorderd.

De bank heeft inmiddels, in samenspraak met de Autoriteit Financiële Markten, de interne controleprocedures aangescherpt.

Het Orange Fund is een bekend beleggingsfonds op het Damrak. Het fonds belegt vooral in kleine ondernemingen. Burgers was een van de oprichters van het succesrijke beleggingsfonds, en werd gezien als een spin in het web in de wereld van kleine beursfondsen.