Prijs aidsmedicijn bijna gehalveerd

De farmaceutische multinational GlaxoSmithKline (GSK) heeft vandaag een drastische prijsverlaging doorgevoerd van Combivir, het belangrijkste medicijn tegen aids. De nieuwe prijs geldt alleen voor ontwikkelingslanden en komt neer op een bijna-halvering: van 1,54 euro naar 0,81 euro per patiënt per dag. Zeven maanden geleden verlaagde het Brits-Amerikaanse bedrijf de prijs van Combivir ook al. Massaproductie en verbeterde productietechnieken maken de stappen mogelijk.

,,Hiermee maken we duidelijk dat het ons ernst is levensreddende medicijnen betaalbaar te maken'', zo zei topman Jean-Pierre Garnier vandaag. Het nieuwe tarief, waar GSK naar eigen zeggen geen winst meer op maakt, zal worden berekend aan 63 ontwikkelingslanden, waaronder alle Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, waar het aantal aids-lijders het hoogst is. GSK is de grootste producent van aids-medicijnen ter wereld, maar niet de goedkoopste. Het Indiase bedrijf Ranbaxy heeft een kuur, goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die 0,65 euro per dag kost.

De farmaceutische industrie krijgt al jaren zware kritiek van regeringen, actiegroepen en institutionele beleggers over de prijs van aids-medicijnen. In 2001 won de Zuid-Afrikaanse regering een juridisch gevecht met de multinationals over patentrecht op medicijnen, waaronder de middelen tegen aids. Zuid-Afrika – met naar schatting vijf miljoen hiv/aids patiënten het zwaarst getroffen land ter wereld – kreeg vervolgens het recht goedkopere aids-medicijnen te laten maken of in te voeren. In een reactie hierop verlaagden GSK en andere bedrijven hun prijzen.