Kwartaalwinst DSM hoger, toekomst chemie onzeker

De winst van chemieconcern DSM is dankzij prijsverhogingen gestegen in het eerste kwartaal van 2003, maar het bedrijf uit Heerlen durft nog geen verwachting voor het hele jaar te geven. Daarvoor is de economische situatie te onzeker. Dat maakte DSM vandaag bekend.

DSM had in het eerste kwartaal last van de hoge grondstofprijzen, de sterk gedaalde dollar en de stagnerende economie. Dat de winst toch steeg, kwam vooral doordat het bedrijf zijn eigen prijzen kon verhogen.

De nettowinst van DSM steeg 7 procent naar 73 miljoen euro. Dat is beter dat de prognose van analisten die hadden gerekend op een winst van 59 tot 72 miljoen. De omzet steeg ook met 7 procent naar 1,45 miljard en het bedrijfsresultaat kwam uit op 91 miljoen, een toename van 12 procent. DSM wil de kosten drukken en zal het aantal werknemers ,,met enkele tientallen per locatie terugbrengen'', aldus financieel directeur H. van Dalen vanmorgen in een toelichting op de cijfers. Het gaat hier om vier locaties, waarvan één in Nederland. Hoeveel banen er worden geschrapt, is nog onzeker, maar waarschijnlijk minder dan honderd. DSM heeft wereldwijd 19.000 mensen in dienst waarvan 8.250 in Nederland.

Het concern is bezig met een grote transformatie. Zo verkocht het vorig jaar zijn petrochemische activiteiten aan het Saoedische Sabic en is het bezig met de overname van de vitaminepoot van het Zwitserse Roche. DSM hoopt zo minder afhankelijk te worden van marktschommelingen en van de beweeglijke olieprijs.

DSM durft geen voorspelling te doen voor heel 2003 omdat de economische situatie te onzeker is, aldus DSM bestuursvoorzitter P. Elverding. Hij zei wel dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal zich rond het niveau van het eerste kwartaal lijkt te ontwikkelen. Het bedrijf wilde wel een globale verwachting geven voor de divisie Life Science Products, DSM's grootste onderdeel dat halffabrikaten maakt voor de farmaceutische industrie. Het bedrijfsresulaat van de divisie zal in 2003 waarschijnlijk rond het niveau van 2002 uitkomen, aldus DSM.

Voor de twee overige divisies, Industrial Chemicals en Performance Materials, wilde DSM geen vooruitblik geven. De twee zijn afhankelijk van onzekere factoren als de ontwikkeling van grondstofprijzen en ze leveren aan sectoren waar de ontwikkelingen afhangen van de economische situatie.