Harddisk voor beeld en geluid

In de jaren tachtig werd het nog als een luxe beschouwd om een personal computer mét harddisk in huis te halen. Harde schijven waren behoorlijk prijzig en met 20- of 40 megabyte dacht menige gebruiker nog jaren vooruit te kunnen. Met de opkomst van digitale beeldbewerking en het explosief stijgende aantal breedbandverbindingen slibt menige harddisk inmiddels bij menigeen vol met video-, beeld- en audiobestanden. Maar de nieuwe generatie harde schijven biedt weer volop ruimte en voor de prijs van een harddisk van 40 megabyte uit 1990, is er nu een harde schijf te koop van 250 gigabyte.

Dat een computer steeds meer dienst doet als `vermaakcentrum' dat ingezet wordt als beeld- en muziek-server voor het thuisnetwerk, is ook de fabrikanten van audio- en videoapparatuur niet ontgaan. Ook zij voorzien hun apparatuur tegenwoordig gretig van een harddisk. Zelfs apparaten voor onderweg moeten er aan geloven, zoals de Archos Jukebox, een MP3-speler met een harddisk van 20 gigabyte. Een handzaam apparaatje dat maar 350 gram weegt en ook gebruikt kan worden voor het meenemen van andersoortige bestanden. Aansluiten op een pc kan met behulp van een usb-kabel. Maar ook Terratec, fabrikant van onder meer geluids- en videobewerkingskaarten, heeft al geruime tijd geleden een audio decoder op de markt gebracht waarmee MP3-bestanden afgespeeld kunnen worden vanaf een cd én van een harddisk die daartoe ingebouwd kan worden. Qua mogelijkheden is dit apparaat ook te vergelijken met de Onkyo MB-S1, een muziekserver die standaard al over een 20 gigabyte Silent Audio Grade harddisk beschikt. Genoeg voor 450 uur muziek. Het kopiëren van cd's naar de harddisk van deze muziekserver kan via de ingebouwde cd-speler. Voor de compressie wordt gebruik gemaakt van een Fraunhofer IIS MP3 coder/decoder, volgens Onkyo het beste algoritme dat er is voor MP3-compressie.

Een kleine 400 cd's opslaan is ook mogelijk met de nieuwe BeoSound 3200 van Bang & Olufsen, die sinds maart in de winkel te vinden is en is uitgerust met een 40 gigabyte harddisk. Ook met dit afspeelapparaat is het zeer eenvoudig om cd's te kopiëren naar de harde schijf van het apparaat. Een druk op de knop `copy' is voldoende, waarna er naar een van de vier beschikbare groepen gekopieerd kan worden. De opdeling van alle opgeslagen muziek in vier groepen maakt het mogelijk om een groep een zelfgekozen genre toe te wijzen. Maar er zou ook voor gekozen kunnen worden om bijvoorbeeld vier huisgenoten ieder hun eigen groep toe te kennen, waarbij een ieder dan de beschikking heeft over de opslagruimte van maximaal 99 cd's. De BeoSound 3200 is overigens ook voorzien van een FM-AM tuner.

De dvd-recorder mag dan inmiddels een stuk goedkoper zijn geworden, er zijn inmiddels een paar aardige alternatieven bijgekomen voor wie het VHS-tijdperk wil afsluiten. Deze zijn weliswaar niet goedkoper, maar bieden wel een aantal extra mogelijkheden. Zo is er de HDR1000, de harddisk videorecorder met dvd-speler van Philips. Qua prijs verschilt hij nauwelijks van de DVDR890 – een van de dvd-recorders van Philips – maar wel zijn er een aantal functies die veel gebruikers zullen aanspreken. Meest handig is natuurlijk dat er maar liefst 36 uur aan opnames past op de ingebouwde harddisk van deze recorder, maar ook de mogelijkheid om gelijktijdig te kunnen afspelen en opnemen, zal veel gebruikers aanspreken. Verder is het mogelijk om 20 timerblokken voor te programmeren tot maximaal een jaar vooruit en ook het opzoeken van bepaalde fragmenten is met een apparaat als dit een stuk eenvoudiger geworden. Versneld voor- en achteruit weergeven is zelfs mogelijk met 2-, 4-, 32- en 128 keer de normale weergavesnelheid.

Wie voor het opnemen van televisieprogramma's de beschikking wil hebben over een harddisk én een dvd-recorder, wordt met de Panasonic DMR-HS2 (1.649.-) op zijn wenken bediend. Deze dvd-recorder met een 40 gigabyte harddisk biedt de mogelijkheid om op te nemen op harddisk, dvd-r en dvd-ram. Afhankelijk van de gekozen opnamesnelheid kan met deze recorder tot maximaal 52 uur worden opgenomen op de harde schijf. De voordelen van de ingebouwde harddisk bieden ook bij dit apparaat tal van mogelijkheden, ook voor degenen die een digitale videocamera gebruiken. Zo kan de camera aangesloten worden op de dvd-ingang van deze recorder om eigen opnames tijdelijk weg te schrijven naar de harddisk. Door een aantal scènes vervolgens te markeren kunnen de opnames naderhand worden weggeschreven naar een dvd-schijfje. Op dezelfde wijze kunnen uiteraard ook films worden overgezet. Hinderlijke reclameblokken kunnen weggelaten worden.

De DMR-HS2 heeft ook een pc-card slot waardoor het mogelijk is om foto's die gemaakt zijn met een digitale fotocamera weer te geven op televisie.