Agassi nu de oudste nummer één van de wereld

Andre Agassi heeft de tien jaar jongere Australiër Lleyton Hewitt van zijn troon gestoten. De 32-jarige Amerikaan is sinds vandaag de oudste tennisser die ooit de wereldranglijst aan heeft gevoerd. Hij bekroonde zijn indrukwekkende machtsgreep vannacht met de winst van het graveltoernooi in Houston.

In de eindstrijd tegen the next generation kid Andy Roddick liet Agassi in drie sets zien dat hij nog altijd iedereen de baas kan zijn. Nadat hij de eerste set verloor, vocht de in Las Vegas geboren tennisser zich knap terug. Toen hij eenmaal uitzicht had op zijn 58ste toernooizege gaf Agassi het initiatief niet meer uit handen. ,,Vandaag was zo'n dag dat ik zolang mogelijk moest proberen om bij te blijven. En dan moet je hopen dat het goed voor je afloopt. Dat is gelukkig gelukt'', sprak Agassi, die morgen zijn 33ste verjaardag zal vieren.

Agassi was zaterdag na zijn overwinning in de halve finale tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer er al zeker van dat hij vandaag de nieuwe leider van de wereldranglijst zou zijn. Tot dusver was de Amerikaan Jimmy Connors in 1983 met 30 jaar de oudste speler geweest die zich nummer één van de wereld had mogen noemen. Ook Ivan Lendl en John Newcombe wisten in het verleden als dertigers de toppositie te pakken. ,,Het is een geweldig gevoel om weer nummer één te zijn'', zei Agassi, na het bereiken van de nieuwe mijlpaal in zijn lange tennisloopbaan. ,,Dit is het resultaat van heel hard werken en veel toewijding.''

De kleine gedrongen tennisser die zijn opleiding heeft genoten bij de Amerikaanse tennisgoeroe Nick Bollettieri, werd door velen vorig jaar al afgeschreven toen hij op Wimbledon in de tweede ronde kansloos werd verslagen door de Thai Paradorn Srichaphan. De nederlaag betekende echter niet meer dan een tijdelijke inzinking.

Agassi begon op de US Open van vorig jaar aan zijn bijna niet te stuiten opmars. In New York moest hij het in de eindstrijd nog afleggen tegen zijn generatiegenoot Pete Sampras, maar op de Australian Open van dit jaar bleek The Rock opnieuw de sterkste van het hele spelersveld. Het was de achtste keer dat de echtgenoot van Steffi Graf een grandslamtoernooi op zijn naam wist te schrijven. Agassi is ook een van de weinige tennissers die de vier verschillende grandslamtoernooien won.

Dit voorjaar zette hij zijn strijd met Hewitt om de eerste plaats voort door maar liefst 23 van de 24 partijen die hij speelde te winnen. Alleen de Zweed Thomas Enqvist wist Agassi op het toernooi van Scottsdale in 2003 een nederlaag toe te brengen. Naast de Australian Open en Houston werd Agassi ook in San José en in Miami dit jaar als winnaar gekroond.

De eerste keer dat Agassi zich de nummer één van de wereld mocht noemen was in april 1995 en de laatste keer dat The Las Vegas Kid de lijst aanvoerde was in september 2000. Lleyton Hewitt was 75 weken achtereen de nummer één van de wereld geweest tot hij vandaag die positie weer moest afstaan aan de veteraan Agassi.