Aandeel TPG is even niet gewenst

De kwartaalwinst was als verwacht, de winstprognose voor het lopende jaar bleef ongewijzigd. Toch was het postbedrijf TPG, dat vanochtend een operationele winstgroei van bijna 3 procent bekendmaakte, de grootste verliezer op de Amsterdamse beurs. Het postaandeel stond aan het begin van de middag ruim 5 procent lager op 14,38 euro.

Maar TPG maakte niet alleen resultaten bekend. Het bedrijf, voor een derde in handen van de Nederlandse overheid, meldde vanochtend verder dat het intensief gaat samenwerken met het Chinese staatspostbedrijf China Post. Ook was er minder goed nieuws: TPG moest in de eerste drie maanden van het jaar 7 miljoen euro in de pensioenkas storten en dat zorgde uiteindelijk voor een kleine daling van de nettowinst.

Veel fondsen stonden vanochtend op verlies, maar in de meeste gevallen bleef de schade beperkt. De Amsterdamse beurs stond aan het begin van de middag op een verlies van 0,9 procent (280,06 punten). Frankfurt leverde 0,7 procent (2.872 punten) in en ook Londen (min 0,3 procent op 3.887 punten) en Parijs (min 0,1 procent 2.900 punten) stonden licht in de min.

Aanleidingen voor de koersdalingen waren er voldoende, al waren ze inmiddels een dag oud: matige macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en ook tegenvallende resultaten van de Japanse elektronicagigant Sony. Philips stond vanochtend bijvoorbeeld 2,5 procent lager op 16,22 euro.

Ook de banken en verzekeraars stonden in Amsterdam en op andere Europese beurzen in de min. Aegon, dat de afgelopen dagen nog redelijk uit de verf was gekomen, moest het meest terug met 3 procent tot 8,88 euro. ING leverde 1,3 procent in op 13,99, Fortis 1,5 procent op 14,76 en ABN Amro een kwart procent op 15,81 euro. Alleen zakenbank Van der Moolen, die de afgelopen week veel verloor nadat het onderwerp was geworden van een Amerikaanse beursonderzoek, boekte weer eens een klein plusje: 0,6 procent op 8,99 euro.

In de luchtvaarthoek houdt de vrees voor de gevolgen van de ziekte SARS aan. KLM werd vanochtend 4 procent minder waard, terwijl de schade bij Air France (1,4 procent) en British Airways (0,9 procent) minder hoog was.

De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag met verlies. De Nikkei-index zakte 2 procent tot 7.670 punten. Beleggers reageerden vooral op de matige cijfers van Sony.