Sproeitips voor de tuin

Romke van de Kaa, tuinpublicist en voormalig kweker, noemt het droogteprobleem van dit moment een non-issue. ,,Het is beslist niet nodig nu de tuin te gaan sproeien want de meeste planten zijn nog maar net in ontwikkeling en gebruiken maar weinig vocht.'' Zoals de hosta bijvoorbeeld. ,,Het hostablad is nog in een pril stadium en kleine bladeren verdampen maar weinig water.'' Evenmin ziet Van de Kaa heil in sproeien van het gazon.

Een uitzondering geldt jonge aanplant. Wie net graszoden heeft gelegd of struiken en planten in de grond heeft gezet, moet wel degelijk sproeien. Behandel de nieuwe aanplant tijdens de droge periode als planten in potten en bakken. Sproei om de twee dagen grondig, of zodra de grond erg droog aanvoelt. Houdt u verder aan de volgende sproeitips:

Sproei op de grond bij de wortels en niet op het blad

Overdag sproeien is zinloos, het water verdampt direct weer.

Sproei bij voorkeur 's avonds (niet bij nachtvorst) of vroeg in de ochtend.

Het is beter de grond om de paar dagen flink nat te maken, dan iedere dag een beetje. Dit dwingt de planten langere wortels te maken.

Zaterdag gaat het regenen.