OM NAAR UIT TE KIJKEN

LITERATUUR

Verhaal halen Remco Campert, Kees van Beijnum, Elsbeth Etty, Manon Uphoff, Jan Wolkers. Dit zijn maar vijf van de 25 schrijvers en columnisten die tijdens het festival `Verhaal halen' voorlezen in Amsterdamse huiskamers en ateliers. Het publiek kan – net als bij het succesvolle Haagse zusterfestival `Dichter aan huis' – zijn eigen route samenstellen.

Verhaal halen. Proza- en columnistenfestival. Za. 27 april. Amsterdam, op 25 locaties. Inl 070-3465786 en www.dichteraanhuis.nl

AMERICANA

Blue Highways Eendaags muziekfestival op het grensvlak van rock, country en folk, breed geprogrammeerd met onder anderen oude held Billy Joe Shaver. Maar ook met de twee onderkoelde gitaargiganten Gurf Morlix (drijvende kracht achter Car Wheels On A Gravel Road van Lucinda Williams en Filth & Fire van Mary Gauthier) en Buddy Miller (bandleider van Emmylou Harris). Uitsmijter dit jaar: Slobberbone.

26 april 16u. Vredenburg, Utrecht. Inl 030-2314544 of www.vredenburg.nl

THEATER

Vis à Vis

Als opening van het Rotterdamse festival Waterlife speelt theatergroep Vis à Vis op het eiland Van Brienenoord de voorstelling Onderstroom. Een falende ramkraker komt door een verborgen poort onder water aan gene zijde terecht, in de poel van het onderbewuste. Het technisch spectaculaire locatietheater maakt gebruik van de aanwezige tegenstellingen: water en land, natuur en industrie.

T/m 24 mei, Dok van eiland Van Brienenoord, Rotterdam. Inl 026-3708526 of www.visavis.nl.

DANS

Caterina Sagna In de Rotterdamse Schouwburg is Sorrelline (`Zusjes') van de Venetiaanse choreografe Caternia Sagna te zien. Zij baseerde haar voorstelling op het boek Onder moeders vleugels (1868) van Louisa May Alcott, over vier opgroeiende zusters. Deze worden door twee mannen en twee vrouwen gespeeld, onder wie Sagna zelve.

24 april t/m 1 mei

MUZIEK

Mozart aan de Merwede

Het Festival `Mozart aan de Merwede' brengt in Gorinchem `Don Giovanni's Requiem van W.A. Mozart, uitgevoerd door de armzaligen van geest uit het gesticht Der Narrenturm te Wenen. Het spektakel begint in de schouwburg, omgebouwd tot een Weens krankzinnigengesticht, waar de bewoners het leven van Mozart en zijn mysterieuze dood naspelen. De begrafenisstoet en de finale in de Grote Kerk zijn gratis bij te wonen.

28 april t/m 1 mei 19.45 Schouwburg Groninchem. Res 0183-692222; www.denieuwedoelen.nl

25-26 april Rotterdamse Schouwburg. Inl 010-4118110 of

www.schouwburg.rotterdam.nl

POP

Paul McCartney

Met zijn `Back In The World Tour' doelt de zestigjarige Paul McCartney op het feit dat hij voor het eerst sinds de dood van zijn Linda in 1998 een wereldtournee onderneemt. De `Back In Business Tour' had het evengoed kunnen heten, want McCartney werd vorig jaar na zijn Amerikaanse tournee uitgeroepen tot bestverdienende live-artiest, niet in het minst om de exorbitant hoge toegangsprijzen die hij rekent. Voor hun peperdure kaartjes krijgen bezoekers van het Arnhemse Gelredome dan wel een royale portie Beatlesnummers, ondanks het recente (onopgeloste) dispuut met John Lennons weduwe Yoko Ono of sommige overduidelijk door McCartney gecomponeerde nummers aan `McCartney & Lennon' mogen worden toegeschreven, in plaats van andersom.

Op gewone avonden behelpt McCartney zich met een eenvoudige viermansband, die slechts negen dagen nodig had om het Beatles- en solomateriaal inclusief Hello goodbye en The end in te studeren.

25 april (20u) Gelredome, Arnhem. Res 026-8807777.