De waarheid is bijzaak

Morgenavond zendt de RVU al weer het derde deel uit van het 8-delige informatieve, ironische en journalistieke consumentenprogramma Keuringsdienst van waarde. Een frisse aanvulling op al bestaande programma's zoals Breekijzer (SBS), Kassa (VARA), Ook dat nog (KRO), Radar (TROS), De smaakpolitie (SBS) en De woonbrigade (RTL).

De makers van het nieuwe programma, Maurice Dekkers, Roland Duong en Wouter Klootwijk, nemen de kijker mee op hun onderzoek naar de informatie achter idyllische etiketten op vleeswaren, potten en flessen. Dat levert soms hilarische ontmaskeringen op zoals bij de Franse Loué-scharrelkip die eigenlijk een ordinaire industriekip blijkt te zijn.

Informatief waren het onderzoek naar vleeskuikens, de goedkope Cobb-kip en de samenstelling van de kipnugget, verkrijgbaar bij de bekende fastfoodketen. Stroef begonnnen kwam het er uiteindelijk toch uit. Van de tweede uitzending leerden we dat versheid een relatief begrip is. Of dat nu vis, vlees of vers geklopte slagroom uit een pakje betreft, het maakt niet uit. Viswinkels blijken het niet nauw te nemen met de versheid van tonijn. De een vindt tonijn van vijf, zes dagen oud nog vers, terwijl de ander zonder blikken of blozen maanden geleden ingevroren vis nog als vers verkoopt. Verse vis blijkt vaak niet echt vers. Als het bloed een roestbruine kleur heeft en de bolle vissenogen troebel, mag, zo legt een viskenner uit, aan de versheid worden getwijfeld.

Wat het programma interessant maakt, is dat de makers bij de supermarktorganisaties, producenten en groothandels doodgewone vragen stellen over wat bijvoorbeeld het stempeltje `dolfijnvriendelijk gevangen' betekent op het etiket van een blikje tonijn. Het kost soms behoorlijk wat moeite de waarheid – maar wat is de waarheid in de voedselindustrie – boven tafel te krijgen.

Morgen worden luxe-verpakkingen behandeld die met fraaie vormen, kleuren en wervende teksten de potentiële koper moeten verleiden het product aan te schaffen. Én waar we de kalfslever in de kalfsleverworst moeten zoeken. De lessen uit de eerste twee uitzendingen zijn nu al evident. De consument wordt niet serieus genomen. Daarom moet de Keuringsdienst van waarde eeuwig doorgaan met zijn naspeuringen.

Keuringsdienst van waarde, RVU, morgen, Ned.3, 21.28-22.00u.