Bouwer Heijmans: wel vooroverleg

Bouwbedrijven voeren nog wel degelijk illegaal vooroverleg. Dat stelt bouwconcern Heijmans. Andere grote bouwondernemingen en branche-organisatie AVBB hebben dit deze week juist met kracht ontkend.

,,Onze mensen worden nog steeds regelmatig door andere bouwbedrijven benaderd om afspraken te maken'', zegt de woordvoerder van Heijmans, met 9.500 werknemers een van Nederlands grootste bouwbedrijven.

Vorige week maakte demissionair minister Kamp (Volkshuisvesting) bekend dat illegaal vooroverleg anderhalf jaar na het bekend worden van de bouwfraude en na een parlementaire enquête, nog steeds doorgaat. De minister ontleende zijn kennis aan informatie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Heijmans heeft daarop de 25 directeuren van werkmaatschappijen van het concern bijeengeroepen. ,,Uit dat overleg bleek dat onze mensen van de infrastructuur-divisie nog steeds gebeld worden'', zegt Heijmans. ,,Maar er is geen sprake van dat wij hieraan meedoen.'' De afgelopen weken zijn vier werknemers van het concern gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een of andere vorm van bouwfraude. Ballast Nedam wilde vanochtend niet ingaan op de vraag of werknemers ook signalen krijgen dat er nog wel vooroverleg gaande is.

Heijmans heeft ,,nog niet eens overwogen'' om de namen van (werknemers van) de betrokken bouwers aan justitie of de NMa door te geven. ,,We hebben er immers nog geen last van.''

De NMa beraadt zich nog of ze om de gegevens gaat vragen. ,,Maar we hebben in ieder geval onze eigen onderzoeken en onderzoekers'', zegt een woordvoerder. Ondanks de ontkenningen vanuit de bouwsector, waarvan Heijmans zich nu distantieert, blijft de NMa bij haar eerdere bewering.

Eerder ontkende de grootste bouwer van de Benelux, BAM, dat de door de minister geuite ,,vermoedens'' betrekking kunnen hebben op BAM. Gistermiddag nam Dura Vermeer afstand van ,,berichten waarin wordt gesuggereerd of beweerd'' dat de onderneming nog steeds deel zou uitmaken van een kartel. En voorzitter E. Brinkman van branche-organisatie AVBB stelde gisteren in het Het Financieele Dagblad dat de beschuldigingen van de NMa zoals die door de minister werden verwoord berusten op ,,een misverstand''.

WWW.NRC.NL: dossier bouwfraude