Amerikaanse oud-atleet Carl Lewis geeft doping toe

Oud-atleet Carl Lewis (41) heeft gisteren, na afloop van een liefdadigheidsbijeenkomst in de universiteit van Zuid-Californië, tegenover verslaggevers toegegeven dat hij in de aanloop naar de Olympische Spelen van 1988 in Seoul drie keer is betrapt op dopinggebruik.

De negenvoudige winnaar van olympisch goud beweerde dat er destijds honderden `positieve' Amerikaanse sporters met een waarschuwing van het nationaal olympisch comité (USOC) vanaf zijn gekomen. ,,Iedereen werd gelijk behandeld'', aldus Lewis.

De affaire werd aan het licht gebracht door Wade Exum, van 1991 tot 2000 directeur van het Amerikaanse antidopingbureau, dat toen nog onder de hoede van USOC stond. Wade bracht een zwartboek naar buiten waarin staat dat dopingzaken van honderden atleten zijn verzwegen. Naast Lewis vielen de namen van tennisster Mary-Joe Fernandez, sprinter Joe DeLoach (goud in '88 op de 200 meter) en hordenloper Andre Phillips. Sinds 2000 is dopingbestrijding in de Verenigde Staten een taak van de zelfstandige organisatie USA Anti Doping Agency (USADA).

Tegenover de krant Orange County Register erkende Lewis dat hij onder de huidige omstandigheden bij eenzelfde vergrijp niet aan de Olympische Spelen zou kunnen deelnemen. Hij had bovendien geluk dat zijn dopingzaken in strijd met de regels niet aan de internationale atletiekfederatie (IAAF) zijn gemeld. In dat geval zou hij niet in Seoul hebben kunnen starten en zou zijn zilveren medaille, na de diskwalificatie van de Canadese winnaar Ben Johnson, niet zijn vervangen door een gouden. De Engelsman Linford Christie schoof van de derde plaats op naar de tweede en het brons ging naar de Amerikaan Calvin Smith. Overigens werd Christie in 1999 betrapt op het gebruik van nandrolon, waarvoor hij twee jaar werd geschorst. Nummer vijf en zes van de 100 meter, de Amerikaan Dennis Mitchell en de Canadees Desai Williams, werden een jaar later ook op doping betrapt.

Lewis werd in 1998 tijdens de Trials, de Amerikaanse kwalificatiewedstrijd voor de Spelen, betrapt op het gebruik van efedrine, pseudo-efedrine en phenylpropanolamine, middelen die alle vallen in de categorie stimulantia. USOC veranderde de schorsing in een waarschuwing, omdat Lewis had geweten dat er verboden stoffen voorkwamen in de voedingssupplementen die hij destijds gebruikte. Dat werd inadvertent use (onbedoeld gebruik) genoemd. Lewis: ,,Het klimaat rond doping was toen anders. In de loop der jaren hebben vele deskundigen over de uitwerking van die middelen gedebatteerd. Maar er is geen enkel bewijs dat het werkt. En dat klopt: het werkt niet.'' [Vervolg STIMULANTIA: pagina 11]

STIMULANTIA

`Stimulantia minder erg dan anabolen'

[Vervolg van pagina 1] Carl Lewis verklaarde tegenover de Amerikaanse krant Orange County Register dat hij geen spijt heeft van zijn veroordeling van Ben Johnson, die bij de Spelen in Seoul werd betrapt op stanozolol. Lewis: ,,Kom op zeg, hij gebruikte anabole steroïden. En we praten wel over Ben Johnson, dus laten we reëel blijven. Bovendien vind ik stimulantia minder erg.''

Een bewering die wordt verworpen door de olympische kampioen van 1988 op de 110 meter horden, de Amerikaan Roger Kingdom. Hij is tegenwoordig lid van de doping-hoorzittingscommissie van de Amerikaanse atletiekbond. Kingdom: ,,Efedrine werkt wel degelijk. Als je in het startblok staat en je hebt stimulantia gebruikt, dan reageer je in vergelijking met de concurrenten sneller op het startschot.'' De oud-hordenloper veroordeelt Lewis desondanks niet. ,,Niet de atleet maar het systeem heeft gefaald'', zei Kingdom. ,,De atleten worden nu te schande gemaakt, terwijl de daders buiten schot blijven.''

De onthullingen van Exum zijn volgens Johnsons oud-manager Morris Chrobotek een reden de medailles af te nemen van Lewis en alle andere Amerikaanse atleten die destijds vrijuit zijn gegaan. Lewis reageerde furieus. ,,Het is bespottelijk. Is hij van plan honderden atleten aan te klagen? Het is een dead issue, werkelijk waar.''

Baaron Pittenger, directeur van USOC in 1988, zei tegenover AP, dat uit onderzoek was gebleken dat efedrine niet prestatieverhogend werkt en dat reden genoeg was Lewis' schorsing om te zetten in een waarschuwing. Pittenger: ,,Er werd minder dan 10 microgram per milliliter gevonden, hetgeen volgens de toen geldende regels als een ongelukkig gebruik kon worden beschouwd. Dat bleek ook uit de verklaring van Lewis, die vertelde dat hij supplementen gebruikte met het Chinese kruid Ma Huang als bestandsdeel. En hij wist niet dat daar efedrine in zit.