Simone Lamsma (17) wint vioolconcours

Het Oscar Back Concours voor jonge violisten is zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw gewonnen door Simone Lamsma. Ze was met zeventien jaar het jongste maar ook het rijpste muzikale talent en kreeg de prijs `Etienette Alvares Correa' van 14.000 euro, bedoeld om in het buitenland te kunnen studeren. De jury – naast voorzitter Lucas Vis bestaande uit Peter Brunt, Ronald Hoogeveen, Rudolf Koelman, Jürgen Kussmaul en Brian Pollard – prees Lamsma als de finaliste met `het grootste gemak van allemaal', en bewonderde haar `instrumentale beheersing, opmerkelijke rust en muzikale uitstraling' tijdens haar bezielde interpretatie van de Schotse fantasie van Bruch. Lamsma won eveneens de Kersjes van de Groenekan Fonds-prijs voor de beste uitvoering van Fantasia van Hans Kox.

De tweede prijs `Elisabeth Back' (7000 euro) was voor Marlene Hemmer (1981), voormalig leerling van ondermeer Zachar Bron en Emmy Verhey en nu van Alexander Kerr. Hemmers oerdegelijke en geconcentreerde uitvoering van Bruchs Schotse fantasie oogste lof vanwege haar `beheersing, intensiteit en overtuigingskracht'.

De derde prijs (4000 euro) ging naar Sanne Hunfeld (1981), leerling van Lex Korff de Gidts, die tijdens haar temperamentvolle uitvoering van Dvoráks Vioolconcert blijk had gegeven van een `grote persoonlijkheid, muzikale overtuigingskracht en speelvreugde'. Omdat Hunfeld bijverdient als programmaboekjesverkoopster in het Concertgebouw, werd ze door joelende suppoosten beloond met het meeste applaus.

Hoofdprijswinnares Simone Lamsma studeert bij Hu Kun aan de Royal Academy of Music in Londen, de jongste leerling die daar ooit werd aangenomen. Verleden jaar won ze er de John Waterhouse Prize voor het beste vioolexamen. Lamsma begon haar vioolstudie als Fries meisje van vijf bij Josien le Coultre in Groningen. In 1994 werd ze leerling van Davina van Wely en vanaf 1997 studeerde ze viool bij Hu Kun aan de Menuhin School of Music.

Van het begin af aan wist Lamsma zeker dat ze later violiste wilde worden, en van die absolute overtuigingskracht getuigt iedere noot van haar intelligente, klassiek uitgebalanceerde, pure en serene maar ook opmerkelijk fantasierijke vioolspel. Soms nog een beetje te afstandelijk en schuchter, maar op andere momenten vol vuur, zet ze de muziek uiteen in sierlijk stromende melodielijnen, waaraan ze nu al een spirituele dimensie weet te verlenen.

Lamsma is absoluut een belofte voor de toekomst. Daarmee heeft het eens in de twee jaar gehouden Oskar Back Concours, dat de laatste decennia nogal eens winnaars heeft afgeleverd waarvan je zelden of nooit meer iets hoort, weer aan internationaal prestige gewonnen.

Oscar Back Concours. Gehoord: 19/4 Concertgebouw Amsterdam.