Palinckx geeft een tafelconcert

Jacq Palinckx heeft de Nederlandse taal verrijkt met een nieuw woord: tafelconcert. Een tafelconcert is een `kameropera' waarbij de muzikanten achter lessenaars zitten en tafels de belangrijkste requisieten vormen op het toneel. In het tafelconcert Oh, Nul! doet het meubelstuk dienst als deur, schuilkelder, zeepkist en turntoestel.

Net als in de eerdere samenwerkingsprojecten van de Tilburgse impro-rockband Palinckx en theatergezelschap Drie Ons, Henry (2001) en Palinckx dekt Tafel (1999), is Oh, Nul! een interdisciplinair collagewerkstuk. De rode draad wordt deze keer gevormd door Het Evangelie van O. Dapper Dapper, met afstand het meest surrealistische boek dat W.F. Hermans schreef. Het verhaal over de Volendamse godsdienstwaanzinnige met evangelisatiedrang en writers block wordt deels gedeclameerd, deels gespeeld en deels gemimed. Er wordt rijkelijk gestrooid met bekende hermansiaanse elementen zoals de taalfilosofische aforismen van Wittgenstein en de liefde voor de typemachine.

De twee acteurs van Drie Ons laveren in hoog tempo tussen klucht met melige verkleedpartijen, bespiegelend drama en uiterst fysieke acrobatiek. Ondertussen wordt er onbekommerd gesmeten met speelgoeddieren, woordenboeken en tafels. De technische ondersteuning beperkt zich tot het projecteren van een onbegrijpelijk-intrigerend pinguinfilmpje op een omhooggehouden laken en het trekken van stroken tekst langs een overheadprojector.

Ook de muzikale begeleiding is met opzet heel lowtech gehouden. De band, die normaliter niet vies is van feedback en distortion, speelt vrijwel unplugged en op ouderwets instrumentarium. Jacq Palinckx heeft zijn elektrische gitaar ingeruild voor een akoestisch exemplaar, een dobro en een luit. Brulboei Han Buhrs gebruikt een wijnkoker of scheepshoorn om zichzelf te versterken. En dj Donotask moet het doen met voorhistorische draaitafeltjes met krakerige plaatjes uit lang vervlogen tijden. Daarnaast spelen alle bandleden uiteraard typemachine.

Met die beperkte middelen schakelt het gezelschap van Gerauschmacherei via low-fi country naar een bluesy ode aan het niets. Door het wervelende tempo zijn al te melige momenten snel weer vergeten. Na afloop overheerst het gevoel dat je de voorstelling nog een keer moet zien om alle details en dwarsverbanden van de volgepropte zes kwartier volledig te vatten. Oh, Nul! is overdonderend totaaltheater op zakformaat.

Voorstelling: Oh, Nul! van Palinckx en Drie Ons. Gehoord: 17/4 De Vorst Tilburg. Herh: 22, 23/4 De Brakke Grond Amsterdam; 2/5 Lokaal 01 Breda; 13/5 Theater Kikker Utrecht; 1 7/5 Plaza Futura, Eindhoven; 22/5 Muziekcentrum Den Bosch.