Televisie en Radio Voorkeur Maandag

ACTUALITEITEN

Oh oh Den Haag. In de volledig autoluwe Vinex-locatie Leidsche Rijn kunnen de bewoners nauwelijk de wijk uit met hun auto terwijl het openbaar vervoer er maar niet van de grond komt. Bewoners praten met verantwoordelijke wethouders en stedenbouwkundigen over oplossingen. Ned.2, 19.35-20.25u.

Netwerk. Reportage over het eenzaam overlijden en zonder iemand begraven worden in Nederland. Volgens schattingen gaat het in Nederland om enkele duizenden per jaar. In Amsterdam is er het Bureau Uitvaarten Gemeentewege dat elke dag wel een begrafenis of crematie van een onbekende regelt. Ned.1, 20.15-20.47u.

Nieuws aan tafel. Oud-wielrenner Leo van Vliet, optiehandelaar Sem van Berkel en campagneadviseur Kay van de Linde praten over Pim Fortuyn, de formatie en zelfverrijking van topmanagers. RTL5, 21.30-22.30u.

AMUSEMENT

De grote geschiedenisquiz. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-22.00u.

MUZIEK

Eminem. Registratie van het concert dat Eminem gaf in Barcelona met onder meer de nummers Without me, Loose yourself en The way I am. Ned.2, 21.40-22.25.

RELIGIE

The Miracle Maker. Klei-animatie en tekenanimatie wisselen elkaar af in deze Engels-Russische gezinsfilm uit 2000 over het leven van Jezus. De Nederlands ingesproken film begint met het leven van Jezus als timmerman en eindigt met zijn wederopstanding. De gebeurtenissen zijn te zien in klei-animatie, de gedachten en gelijkenissen die Jezus vertelt zijn verbeeld als tekenfilm. Ned.3, 16.00-17.28u.

FILM

The Time Machine (George Pal, 1960, VS). Met een Oscar voor de `speciale effecten' bekroonde adaptatie van bekende roman van H.G. Wells over uitvinder die naar de toekomst reist. Regisseur Pal vervaardigde voor de oorlog in ons land poppenanimatiefilms voor Philips. BBC2, 12.00-13.40u.

The Borrowers (Peter Hewitt, 1997, Engeland/VS). Op geavanceerde visual effects leunende jeugdfilm naar boeken van Mary Norton. Parasiterende mini-mensen (10 cm.) sluiten vriendschap met door huisbaas John Goodman belaagde mensenfamilie. BBC1, 14.40-16.00u.

Toy Story (John Lasseter, 1995, VS). Eerste avondvullende computeranimatiefilm uit de geschiedenis brengt speelgoed van hard plastic tot leven. Cowboy Woody wordt in populariteit overvleugeld door astronaut Buzz Lightyear. BBC1, 19.45-21.00u.

The Battle of the River Plate (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1956, VS). Laatste film die Powell en Pressburger samen maakten als The Archers is een beperkte oorlogsfilm over de Britse verovering van het Duitse oorlogsschip Graf Spee in de haven van Montevideo anno 1939. BBC2, 20.05-22.00u.

Any Given Sunday (Oliver Stone, 1999, VS). Overrompelende kaleidoscoop van beelden en geluiden in en buiten een footballstadion gaat niet alleen over een spectaculaire sport. De tegenstelling tussen ouderwetse coach Al Pacino en jonge eigenaresse Cameron Diaz staat ook voor het conflict in de Amerikaanse samenleving tussen oude waarden en blind materialisme. SBS6, 20.30-0.15u., met reclame en Hart van Nederland.

Fatal Instinct (Carl Reiner, 1993, VS). Minder geïnspireerde parodie op Basic Instinct, Fatal Attraction, Body Heat, Sleeping with the Enemy en Cape Fear. Kate Nelligan probeert, samen met minnaar, echtgenoot Armand Assante uit te schakelen. Ook met Sean Young. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

Léon (Luc Besson, 1994, VS). Hollywooddebuut van de Franse regisseur van Subway, The Big Blue en The Fifth Element werd een modieus sprookje over de relatie tussen de analfabete huurmoordenaar Jean Reno en zijn voorlijke 12-jarige buurmeisje Natalie Portman wier familie werd afgeslacht door de gestoorde rechercheur Gary Oldman. BBC2, 23.00-0.45u.

Song of the South (Wilfrid Jackson & Harve Foster, 1946, VS). Jeugdfilm van Disney wisselt live action af met animatie. Oude neger vertelt aan zielig jochie mooie verhalen over Broer Konijn. Oscar voor het liedje `Zip a Dee Do Dah'. Dinsdag, BBC2, 12.00-13.35u.

RADIO

Van Gogh achterna. Reportage over wat ons aanspreekt in de schilderijen van Vincent van Gogh. Radiomaker Peter van Bruggen bezocht de plaatsen waar de schilder heeft gewerkt en gewoond: Zundert, Nuenen, Arles en de korenvelden van Auvers-sur-Oise ten noordwesten van Parijs. Ook at hij in de Auberge Ravoux net als Vincent een linzenschotel en dronk het groengele absint. 747AM, 8.30-10.00u.

Radio 1-journaal. Debat over de rol van het islamitisch onderwijs bij de integratie van moslims in Nederland met onder anderen Mohammed Bhoelan van de overkoepelende organisatie voor islamitisch onderwijs en Jan Erdtsieck, oud-directeur van een zwarte openbare school. Radio 1, 12.04-13.00u.

Spiegels. Portret van de bijna 65-jarige oud-journalist Wibo van de Linde die eind dit jaar met pensioen gaat. Aan de orde komen zijn tv-journalistiek, `rechtse reputatie' en zijn kinderen Kay (campagneleider) en Haitske (verliezend lijsttrekster Leefbaar Nederland). Tegenwoordig is hij directeur bij een aantal internationale Postcode Loterijen. 747AM, 15.02-16.00u.

De salonterroristen. De Baskische terroristische beweging Euskadi ta Askatasune (ETA) is het thema in het tweede deel van een driedelig radioprogramma, waarin wordt gesproken met mensen die begrip hadden voor terreurgroepen uit de jaren zeventig, daarvan in het openbaar getuigden, maar die zelf niet tot actie overgingen. Dinsdag, 747 AM 16.02-16.45u.