Verzet tegen bonus voor top Reuters

De aandeelhoudersvergadering van het verlieslijdende Britse mediaconcern Reuters is, ondanks heftig verzet, toch akkoord gegaan met de omstreden bonus van 612.000 pond (885.000 euro) voor de topman.

Reuters maakt voor het eerst sinds zijn oprichting 151 jaar geleden verlies en schrapt duizenden banen.

Een meerderheid van de kleine aandeelhouders was tegen, maar die werd overstemd door grote beleggers. Uiteindelijk ging 77 procent van de uitgebrachte stemmen akkoord, al bracht een aanzienlijk deel van alle aandeelhouders geen stem uit of stemde tegen. Dat meldden Britse media vandaag.

Eerder klonken op aandeelhoudersvergaderingen van andere mediaconcerns zoals Reed Elsevier al verontwaardigde stemmen over de hoge beloning die het topmanagement voor zichzelf had geregeld. Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen van Reuters, Sir Christopher Hogg, is het besluit tot de bonus genomen omdat het bedrijf de meeste zaken doet in de Verenigde Staten en daar topmanagers ook veel verdienen. ,,Een onderneming leiden is niet gemakkelijk. Een onderneming in moeilijke tijden leiden is nog zwaarder. Er is een marktprijs voor expertise'', zei Hogg gisteren volgens de Britse krant The Guardian tegen de aandeelhoudersvergadering. ,,[Zo'n baan] vergt ervaring, talent en moed'', zei hij volgens de Financial Times.

Reuters, dat 90 procent van zijn omzet haalt uit de verkoop van nieuws en data aan banken en beursmakelaars over de hele wereld, is zwaar getroffen door de sluipende beurskrach in het westen en Japan.

Reuters' topman, Tom Glocer, werd gisteren bestookt met vragen van verontwaardigde aandeelhouders die klaagden dat hij een hoge bonus opstreek terwijl de beurskoers in het afgelopen jaar met 80 procent is gekelderd.

Zij waren bovendien ontstemd over de gouden handdruk die hij krijgt als hij zou worden ontslagen: 2,85 miljoen pond (4,12 miljoen euro).

,,Ik begrijp uw standpunt dat er een tegenstelling bestaat tussen bonussen aan de ene kant en verliezen en ontslagen aan de andere kant'', zei president-commissaris Hogg, ,,maar de raad van commissarissen is zijn gevoel [voor verhoudingen] niet kwijt''. Volgens hem zijn ,,er tijden dat het oordeel over wat het beste is voor een onderneming aanzienlijk verschilt van wat de buitenwacht meent. Dit zijn van zulke tijden.''