Oorlogsfase is in Bagdad ten einde

De Amerikaanse mariniers geven morgen de controle over de Iraakse stad Bagdad over aan het Amerikaanse leger. Het is een signaal dat de oorlogsfase in de stad ten einde is.

De mariniers worden gezien als een vechteenheid, die vrijwel altijd de voorhoede in een oorlog zijn. Het leger heeft daarentegen meer mogelijkheiden en middelen om te helpen bij wederopbouw en ordehandhaving. Bagdad zal onder een bevelhebber worden gebracht.

Her en der braken gisteren in Irak opnieuw rellen uit. In Bagdad probeerden dieven een bank te plunderden. Amerikaanse soldaten konden voorkomen dat zij er met naar schatting vier miljoen dollar vandoor gingen. In Tikrit, de geboortestad van Saddam en zijn machtsbasis, kwam het tot gewelddadigheden tussen met knuppels zwaaiende leden van Saddams stam en opponenten van het platteland die naar de stad waren gekomen om voedsel te bemachtigen. In de noordelijke stad Kirkuk klaagden Arabische families dat zij door terugkerende Koerden uit hun huizen worden gezet. De Koerden keren na de val van het Iraakse regime terug om hun eigendommen op te eisen.

In Washington zei de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld gisteren niet te verwachten dat Amerikaanse militairen op eigen houtje massavernietigingswapens kunnen vinden. Ze hebben de hulp nodig van mensen die weten waar het wapentuig verborgen ligt. ,,Ik denk wel dat we mensen zullen vinden die ons vertellen waar ze liggen. Het is geen schatzoeken waarbij je overal maar rondkijkt in de hoop dat je op den duur iets zult tegenkomen.''

Volgens functionarissen van het ministerie van Defensie sturen de VS duizend specialisten naar Irak die daar op zoek gaan naar massavernietigingswapens. De eerste deskundigen zijn al in het land, zo meldde CNN vanochtend.

De chef van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, Hans Blix, heeft gisteren gezegd dat zijn team een belangrijke rol kan spelen bij de zoektocht van de Britten en Amerikanen naar massavernietigingswapens. In een interview met de BBC zei Blix dat het te vroeg is om te zeggen dat het Iraakse regime er geen bezat. Washington heeft altijd beweerd dat Irak chemische en biologische wapens bezit. De mogelijke aanwezigheid ervan was de basis van de Amerikaanse oorlog tegen Irak. Maar tot op heden hebben de Amerikanen ze niet kunnen vinden.