Voorkeur Beeldende Kunst

Kubisten

Kubistisch Avontuur heet de spannende tentoonstelling in Museum de Wieger in Deurne. Het `avontuur' uit de titel duidt op de overweldigende veranderingen die de schilderkunst in Frankrijk, onder invloed van de Spaanse kunstenaars Pablo Picasso en Juan Gris, tussen 1905 en 1912 doormaakte. Bij binnenkomst van De Wieger is meteen duidelijk waaruit het `kubistisch avontuur' bestaat. Felix Tobeen (1880-1940) schilderde in 1912 met olieverf het doek Pelottespelers. De kaatsspelende mannen beeldt hij in enerverend hoekige bewegingen af, waarbij schouder, gestrekte nek en geheven handen vaak een lijn vormen. Op de tentoonstelling zijn goed de verschillende fasen van het kubisme te zien. Eerst wordt de beslissende invloed van Paul Cézanne verwerkt. Dan volgt vanaf 1909 een analytische tijd, waarin het schilderij bestaat uit vlakmatig opgebouwde vormen. Het synthetisch kubisme rond 1912 valt samen met het hoogtepunt van Picasso en Braque. Het schilderij is dan een ritmisch geheel van vormen. De kubistische schilders Tobeen, Herbin en Metzinger, waarvan nu in De Wieger werk te zien is, waren begin vorige eeuw nauw verbonden met de vernieuwingsbeweging. Zij exposeerden in 1912 op de eerste salon van La Section d'Or (De Gulden Snede), een tentoonstellingsreeks van kubistische schilders. Dankzij critici, handelaren en verzamelaars als H.P. Bremmer, mevrouw H. Kröller-Müller en Conrad Kickert komen hun werken al snel in Nederlandse collecties.

Kubistisch Avontuur. Werk van Herbin, Metzinger en Tobeen in Nederlandse collecties t/m 15 juni in Museum de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne. Di-zo 12-17u.

Adriaen Coorte

De term `solo-expositie' van Adriaen Coorte in het Centraal Museum lijkt overdreven voor één zaal met elf doekjes, maar dat is schijn. Coorte is een meester van de beperking. Hoe fijn dat is, blijkt in de zalen met schilderijen van zijn voorlopers, weelderige bloem- en fruitstillevens van Jan Davidsz. de Heem en Roelant Savery. Coorte, over wie slechts bekend is dat hij van 1683 tot 1707 in Middelburg werkte, heeft slechts de kleuren groen en rood nodig.

Adriaen Coorte, Meester van de monumentale eenvoud t/m 1 juni. Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di t/m zo 11-17u.

Foto Biënnale

Experience heet de hoofdexpositie van de vijfde Rotterdamse Foto Biënnale en er zijn opvallend weinig foto's te zien. Zowel Las Palmas als het Ned Fotomuseum, de hoofdlocaties, staan vol met installaties, decors, video- en projectieschermen, die allemaal commentaar geven op de grote vraag van deze expositie: in hoeverre proberen winkels, media, de hele `beeldcultuur', door het scheppen van een sfeer ons dagelijks handelen te bepalen?

Foto Biënnale Rotterdam, Las Palmas, Wilhelminakade 66, NFi, W de Withstr 63. 11-18u. T/m 21 april. Inl www.fbr.nl of 010-2132011.

Emil Nolde

De grote Emil Noldepresentatie in het Haags Gemeentemuseum concentreert zich op Nolde's vroege periode, tussen 1905 en 1913, toen de schilder als pionier van het expressionisme werd beschouwd. Uit die tijd hangen er bijna abstracte zee- en havengezichten, kleurige tuinen, portretten, landschappen en bijbelse taferelen. Geconfronteerd met schilderijen en prenten van tijdgenoten als o.a. Munch en Ensor levert dat een mooie expositie op.

Emil Nolde. Pionier van het Expressionisme t/m 1 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

En verder

Kunst uit de Kaap; Hollandse en Vlaamse meesterwerken t/m 15 juni in het Bonnefanten Museum, Av Ceramique 250, Maastricht. Di-zo 11-17u; Mondriaan: op weg naar abstractie t/m 20 april, Poppen, maskers en zelfportretten: Wouter van Riessen t/m 11 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; New Works van Hans van Bentem t/m 11 mei in Princessehof, Gr Kerkstraat 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u; Hendrick Goltzius (1558-1617). Tekeningen, prenten en schilderijen t/m 25 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.