Vogelpest funest voor slachterijen

De drie grote kippenslachters in Nederland verkeren in problemen door de vogelpest. Nutreco kwam vanochtend met een winstwaarschuwing. Storteboom en Plukon kondigen ontslagen aan.

Het beursgenoteerde vis- en vleesconcern Nutreco kondigde vandaag aan dat het bedrijf in de eerste helft van dit jaar 5 tot 10 miljoen euro extra kosten maakt door de gestage uitbreiding van de vogelpest. Volgens een woordvoerder van Nutreco zijn de kosten met name het gevolg van ,,toegenomen logistiek''. Het bedrijf moet voortdurend aanpassingen treffen wat betreft het transport van kippen naar de slachterijen, het transport van het kippenvlees naar de supermarkten, en het aantrekken van extra mensen voor de slachterijen.

Nutreco heeft twee kippenslachterijen in Nederland (Cuijk en Goor) en twee in België (Maas-Mechelen en Steevoort). Na de uitbraak van vogelpest in Nederland, begin maart, heeft Nutreco de capaciteit van zijn twee slachterijen in België uitgebreid. Er werd in twee ploegen gewerkt. Sinds vandaag liggen de slachterijen echter stil, omdat gisteren bekend werd dat de vogelpest zich heeft uitgebreid naar België.

,,Gelukkig is de slachterij in Cuijk weer vrijgegeven. We kunnen daar weer slachten'', aldus de woordvoerder van Nutreco. De totale omzet van kip en kipproducten van Nutreco in Nederland en België bedroeg vorig jaar circa 350 miljoen euro.

Storteboom, Nederlands grootste kippenslachter, kondigde vandaag een reorganisatie aan. Van de vijf slachterijen staan er al twee sinds het begin van de vogelpestuitbraak, begin maart, stil. Omdat verschillende landen hun grenzen gesloten houden voor kippenvlees uit Nederland, raakt Storteboom zijn afzetmarkt kwijt – 75 procent van alle in Nederland geproduceerde kippenvlees en eieren is bestemd voor de export. Het bedrijf kondigt ontslagen aan. Hoeveel, is nog niet bekend.

Vakcentrale CNV Vlees en Vis maakte vandaag bekend dat vleesverwerker Plukon Poultry (bekend van het merk Friki), onderdeel van coöperatie Cebeco, bij zijn kalkoenenslachterij in Boxmeer 130 van de 240 banen gaat schrappen. Het bedrijf draait al jaren met verlies. De vogelpest is de genadeklap voor het bedrijf, aldus de CNV. Vorige week maakte slachterij Astenhof, onderdeel van coöperatie Cehave, bekend dat er bij de kippenslachterij in Asten 170 van de 450 banen gaan verdwijnen.

Het Landbouw Economisch Instituut heeft onlangs berekend dat eenderde van alle pluimveebedrijven in de problemen komt, als de vogelpest langer dan drie maanden aanhoudt. Nederland telt circa 1.700 bedrijven die leghennen houden, 1.100 die vleeskuikens mesten en talloze broederijen en slachterijen. De sector heeft een productiewaarde van circa 5 miljard euro en een toegevoegde waarde van 1,4 miljard euro.