Er zit een diva in niemandsland

In niemandsland tussen Irak en Jordanië zit een Iraanse diva. De 77-jarige zangeres Ashraf Sadat Mortezai, beroemd als Marzieh, zit er samen met 70 andere leden van de gewapende Iraanse oppositiegroep Mujahedeen Khalq. De Mujahedeen Khalq opereerde tot dusverre tegen Iran vanuit militaire kampen in het Iraakse grensgebied, en die zijn net als Iraakse militaire doelen door de Amerikaanse strijdkrachten gebombardeerd.

De Mujahedeen Khalq (islamitische strijders van het volk) geniet nauwelijks steun in Iran, maar wel had zij veel aanhang bij volksvertegenwoordigingen in het westen. Daarin was sinds een paar jaar langzaam verandering gekomen, naarmate meer ontevreden Mujahedeen-strijders kwamen klagen over het sektarisch karakter van hun organisatie.

Alleen in het Amerikaanse Congres bestaat er nog aanzienlijke sympathie voor de groep, maar aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken haar als terreurorganisatie ziet (onder andere wegens haar nauwe band met Saddam Hussein), is zij toch oorlogsdoelwit geworden. Wat er van de duizenden strijders ter plaatse, en de leiders Maryam en Massoud Rajavi, is gebeurd, is niet bekend.

De diva in het grensgebied, vertolkster van het traditionele Perzische lied, en haar lotgenoten zijn burgers die tot de organisatie behoren. Zij beschikken volgens een zegsman van een hulporganisatie over Franse, Canadese, Amerikaanse en Duitse papieren, maar de geldigheid daarvan zou dubieus zijn. Iran heeft Mujahedeen-aanhangers amnestie aangeboden. Maar dan moeten ze wel spijt betuigen, en daartoe zullen ze wel niet bereid zijn.