Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de uitspraak in het proces van Volkert van der G. en een reportage uit het door Amerikaanse militairen bezette Bagdad. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reacties op het vonnis tegen Volkert van der G. en de oorlog in Irak. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Reportage over de revolutie van de personal computer. Vijfentwintig jaar geleden bestond hij nog niet. Bijna iedereen zit tegenwoordig achter een computer. Het is alsof we allemaal hetzelfde werk doen. In 1983 mochten werknemers van IBM de pc testen. De marine gebruikte de pc om de gebruikte hoeveelheden chocola en bier op de schepen bij te houden. Ned.3, 20.35-21.12u.

Factor: Het antrax spoor. Over antrax en andere biologische en chemische wapens. Het spoor begint in de VS in 2000, waar in de tuin van dr. Larry Ford in containers grote hoeveelheden antrax worden gevonden die via omwegen naar Zuid-Afrika wordt getransporteerd. Ned.1, 23.07-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Duizendste aflevering van dit informatieve praatprogramma wordt gepresenteerd door Paul Witteman. Ned.3, 19.37-20.08u.

Het elfde uur. Gesprekken met demissionair minister van Financiën Hoogervorst en met historicus Arend-Jan Boekestijn over de oorlog in Irak. Ned.1, 21.50-22.35u.

Pioniers. Debat tussen voor- en tegenstanden van het plan van Groenlinks-wethouder Bart Eigeman in Den Bosch om werkzoekenden in dienst van de sociale dienst te nemen en hen dan te verplichten 20 uur per week te solliciteren en cursussen te volgen. Eigeman wil helemaal van de uitkeringen af. Ned.1, 22.35-23.07u.

KUNST

Werken aan werk: Affiches. Over het nieuwe Affiche Museum dat op 15 mei in Hoorn wordt geopend. Daarmee heeft Nederland dan een specifieke plek waar het fenomeen affiche permanent aandacht krijgt in alle historische, culturele, sociaal-economische en esthetische aspecten. Ned.3, 19.03-19.37u.

R.A.M. Onder anderen schrijver Thomas van Aalten die praat over een belangrijk thema in zijn werk: het degenereren van de mensheid in de huidige tijd. Ook dichter Menno Wigman wiens poëzie uitblinkt in klank en ritme. Ned.3, 23.15-0.37u.

FILM

Vegas vacation (Stephen Kessler, 1997, VS). Zelden grappige aflevering uit de National Lampoon-serie. De door Chevy Chase gespeelde huisvader komt met zijn gezin tijdens de vakantie in het gokparadijs Las Vegas terecht. Met Wayne Newton als entertainer en womanizer. RTL5, 20.30-22.15u.

Zicht op Rupert (Iris Huizinga, 2002, Nederland). Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.12-22.00u.

Palmetto (Volker Schlöndorff, 1998, VS/Duitsland). Aardige thriller met Woody Harrelson als journalis die zich door valse en verleidelijke Elisabeth Shue laat overhalen haar stiefdochter Gina Gershon te ontvoeren. Harrelson is overtuigend. RTL5, 22.15-0.20u.

L'Alpagueur (Philippe Labro, 1976, Fr.). Spannende thriller met Jean-Paul Belmondo als zwart betaalde undercoveragent van regeringsbeambten. Als hij op het spoor komt van een gevreesde roofmoordenaar, loopt hij in een val en komt tussen zijn opdrachtgevers en een misdaadorganisatie te staan. ARD, 0.40-2.15u, nagesynchroniseerd.

Iceman (Fred Schepisi, 1984, VS). Moralistische fantasie. Diepgevroren man uit prehistorie (Timothy Hutton) ontdooit in moderne tijd en kan niet aarden. BBC1, 0.50-2.35u.

Running Wild (Duncan McLachlan, 1992, Z-Afrika). Imposante landschapsfotografie tekent deze doorsnee-romance, waarin Brooke Shields een documentairemaakster speelt die door irritante baas (Martin Sheen) naar Zuid-Afrika wordt gestuurd om film te maken over natuurbeschermer John Varty (als zichzelf). Morgen, BBC2, 12.00-13.35u.

RADIO

Kunststof. House-deejay Joost van Bellen heeft een remix gemaakt van het meest heilige muziekstuk uit de geschiedenis: de Matthäus Passion. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met Thomas Verbogt, Wim de Bie, Don Duyns en Martin Reints. In het tweede uur een gesprek met de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen, die door het kruisen van internationale kippenrassen het kunstproject `The cosmopolitan chicken' wil realiseren. Na half twaalf Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.