Kuchfraude bij quiz bewezen

Een Brit won een tv-quiz met hoesthulp, bleek deze week bij de rechter.

Een majoor uit het Britse leger, zijn vrouw en een universiteitsdocent zijn begin deze week schuldig bevonden aan quizfraude. Een Londense rechtbank achtte bewezen dat majoor Charles Ingram in 2001 de tv-quiz `Who wants to be a millionaire?' won, doordat docent Tecwen Whittock op de tribune hem met kuchen en hoesten naar de juiste antwoorden loodste. Ook zijn vrouw zat in het complot. Het drietal is veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en moet boetes tot 15.000 pond betalen. De drie veroordeelden houden vol onschuldig te zijn. Na een rechtszaak, waarbij de videobanden van de nooit uitgezonden quiz getoond werden, achtten 10 van 11 juryleden hen schuldig.

De kuchfraude kwam aan het licht doordat het gerichte gekuch bij de montage van het programma opviel. Stine Jensen schreef in Leven &cetera van 19 januari 2001 in een artikel over bedrog bij tv-quizshows dat ze het jammer vond dat deze kuchfraude-aflevering nooit is uitgezonden: `We willen het kuchen met eigen oren horen'. In Groot-Brittannië wordt de show met een documentaire van Martin Bashir (bekend van het Michael Jackson-interview) deze maand op ITV1 uitgezonden.

Hieronder een transcript van hoe de majoor de laatste quizvraag juist - met kuchhulp - wist te beantwoorden.

VRAAG, KUCH EN ANTWOORD

De laatste vraag (voor 1 miljoen pond) was: `Hoe wordt het getal 1 gevolgd door honderd nullen genoemd? Is dat een googol, een megatron, een gigabit of een nanomol?'

Ingram: Ik weet het niet zeker

Tarrant: Charles, je wist sinds de tweede vraag niets zeker.

Ingram: Mijn twijfel is enorm toegenomen.... Ik denk dat het een nanomol is, maar het kan ook een gigabit zijn, maar zeker weet ik het niet. Ik denk dat ik deze vraag niet doen kan... Ik denk niet dat het een megatron is...

Ik heb geloof ik nog nooit van een googol gehoord.

Kuch

Ingram: Googol, googol, googol... Door een proces van eliminatie denk ik dat het een googol moet zijn, maar ik weet niet wat een googol is... Ik denk niet dat het een gigabit, een nanomol, en ik denk ook niet dat een megatron is... Ik denk echt dat het een googol is.

Tarrant: Maar je denkt dat het een nanomol is, je hebt nog nooit van een googol gehoord!

Ingram: Het moet een googol zijn

Tarrant: Je hebt ook kans met dit antwoord 468.000 pond te verliezen. Je kiest iets waarvan je nog nooit gehoord hebt!

Ingram: Ik vind het niet erg af en toe een risico te nemen. Mijn strategie tot nu toe was: stukje bij beetje. En dat heeft goed uitgepakt, denk ik. Ik denk niet dat het een gigabit, ik denk ook niet dat het een nanomol op megatron is. Ik ben er zeker van dat het een googol is.

Kuch

Ingram: Zeker, zeker. [...]

Tarrant: Je verliest 468.000 pond als je het fout hebt.

Ingram: Nee, het is een googol. God... is het een googol. Ja, het is een googol. Ja,ja, het is een googol.

Kuch

Ingram: Ik ga voor googol

Tarrant: `Dat is je uiteindelijke antwoord? Hij ging voor googol omdat hij er nooit van gehoord had en hij had van de andere drie wel gehoord... Je hebt net een miljoen pond gewonnen!'

Nadat de vreugdekreten uit het publiek zijn verstomd en Ingrams vrouw zich bij hem heeft gevoegd, zegt Tarrant: Ik heb geen idee hoe je het gehaald hebt, je bent in de hel geweest en er weer uit... Je bent een verbazingwekkend mens.

Ingrams vrouw: Hoe heb je dat verdomme voor elkaar gekregen?

Bron: BBC