Scherpere aanklacht Ahold

De voormalige Ahold-bestuurders Cees van der Hoeven en Michiel Meurs worden in Uruguay door accountant Julio Kneit direct verantwoordelijk gehouden voor het ,,wegsluizen van 592 miljoen dollar'' via Ahold-partner Velox. Kneit zegt hen aan te klagen namens kleine beleggers in het aandeel Ahold.

Eerst werden de twee topmannen gezien als getuige, maar nu Ahold geen informatie levert, komt Kneit met formele aanklachten. Ook worden in de gisteren afgegeven aanklacht de betrokken banken (ABN Amro en ING) en accountant Deloitte & Touche beschuldigd van (deelname aan) frauduleus handelen.

Dit heeft Kneit gisteren in Uruguay bevestigd. De accountant initieerde, samen met advocaat Cristina Maeso, eind vorig jaar een getuigenverhoor waaruit de betrokkenheid van Ahold in de Velox-affaire duidelijk moet worden. Het tweetal zegt actief te zijn namens enkele duizenden gedupeerde spaarders van Velox-banken in vier Zuid-Amerikaanse landen. De eigenaren van Velox, vier leden van de familie Peirano, zitten al maanden in voorarrest of zijn voortvluchtig. Ahold heeft in reactie op eerdere beschuldigingen altijd gezegd nooit ,,willens en wetens te hebben meegewerkt aan oplichting''. Het concern stelt Kneit ook aansprakelijk voor de eventuele schade die zijn acties tot gevolg kunnen hebben. Omdat Ahold volgens Kneit geen enkel antwoord geeft op zijn vragen, heeft hij besloten ,,onze eigen conclusies te handhaven''.

In de brief van Aholds advocaten wordt aangegeven dat ,,Ahold geen informatie levert over interne zaken noch over commerciële transacties met derden'' noch ,,commentaar kan leveren op beslissingen gemaakt door anderen of hun achterliggende motieven''.

Het getuigenverhoor rond Ahold en Velox gaat gewoon door. Eind april wordt de voormalige directeur Orteu van Ahold Disco, de Argentijnse dochter van Ahold, door de onderzoeksrechter gehoord. Het getuigenverhoor is al tweemaal uitgesteld. Ook Ahold-bestuurder Theo de Raad, die de activiteiten in Latijns-Amerika doet voor Ahold, is uitgenodigd.