Voorkeur Beeldende Kunst

Adriaen Coorte

Onder bezoekers van het Rijksmuseum hebben ze een zekere cult-status, de Asperges van Adriaen Coorte. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het formaat van het doek, nauwelijks meer dan twintig bij dertig centimeter, maar vooral met het onderwerp: een doodgewone, kale bos asperges. Hoewel, doodgewoon... Wie lang naar het doekje kijkt, merkt dat er van alles met die bos aan de hand is. Zo schilderde Coorte de achterkanten van de asperges zo transparant dat ze bijna doorzichtig lijken. De Amsterdamse Asperges zijn ook te zien op de solo-tentoonstelling van Coorte in het Utrechtse Centraal Museum. Op het eerste gezicht is de term `solo-tentoonstelling' wat overdreven voor één zaal met elf kleine doekjes, maar dat is een vergissing. Coorte is een meester van de beperking. Hoe prettig dat is, wordt al duidelijk in de zalen ervoor. In het kader van het lente-thema `Verleiding' hing het museum in de omringende zalen een aantal schilderijen op van Coorte's voorlopers, weelderige bloem- en fruitstillevens van pronkschilders als Jan Davidsz. de Heem en Roelant Savery. Hun doeken zijn explosies van kleuren en vormen, maar juist door die veelheid sorteren ze nauwelijks effect. Dat maakt het contrast met Coorte des te groter. De Zeeuw, over wie nauwelijks meer bekend is dan dat hij tussen 1683 en 1707 in Middelburg werkte, heeft eigenlijk maar twee kleuren nodig: groen en rood. Je verdenkt hem er van dat hij zijn onderwerpen er op uitzocht – telkens weer asperges, bosaardbeitjes, aal- en kruisbessen, in diverse combinaties.

Adriaen Coorte, Meester van de monumentale eenvoud t/m 1 juni in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di t/m zo 11-17u.

Hans van Bentem

Beeldhouwer Hans van Bentem (Den Haag, 1965) laat in het keramiekmuseum Princessehof zien hoe veelzijdig hij zich als ruimtelijk kunstenaar ontwikkelt. In zijn materiaalkeuze is hij een alleseter. Naast de kroonluchters van geslepen kristal staan op de tentoonstelling voorwerpen van geblazen glas en drie van zijn imposante keramische heldenbeelden. Van Bentem wil niet de werkelijkheid afbeelden, maar laat zich leiden door stripverhalen en andere populaire cultuur.

New Works van Hans van Bentem t/m 11 mei in Princessehof, Gr Kerkstraat 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u.

Hendrick Goltzius

Het Rijksmuseum wijdt een expositie aan de schilder/tekenaar Hendrick Goltzius (1558-1617). Met bijna 200 tekeningen, prenten en schilderijen maakt Goltzius zijn – vergeten – reputatie volledig waar. Op deze expositie is goed te zien hoe Goltzius de prentkunst tot grote hoogten bracht. Toen Goltzius 42 jaar begon hij te schilderen. Het is onvoorstelbaar dat de man die miniatuurportretjes kon maken, reusachtige doeken produceerde.

Hendrick Goltzius (1558-1617). Tekeningen, prenten en schilderijen t/m 25 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

Foto Biënnale

Experience heet de hoofdexpositie van de vijfde Rotterdamse Foto Biënnale en er zijn opvallend weinig foto's te zien. Zowel Las Palmas als het Ned Fotomuseum, de hoofdlocaties, staan vol met installaties, decors, video- en projectieschermen, die allemaal commentaar geven op de grote vraag van deze expositie: in hoeverre proberen winkels, media, de hele `beeldcultuur', door het scheppen van een sfeer ons dagelijks handelen te bepalen?

Foto Biënnale Rotterdam, Las Palmas, Wilhelminakade 66, het Ned Fotomuseum, W de Withstr 63. 11-18u. T/m 21 april. Inl www.fbr.nl of 010-2132011.

En verder

Kunst uit de Kaap; Hollandse en Vlaamse meesterwerken t/m 15 juni in het Bonnefanten Museum, Av Ceramique 250, Maastricht. Di-zo 11-17u; Mondriaan: op weg naar abstractie t/m 20 april, Poppen, maskers en zelfportretten: Wouter van Riessen t/m 11 mei en Emil Nolde. Pionier van het Expressionisme t/m 1 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Otto van Rees t/m 27 april in het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. Di-zo 11-17u; De Friese Nassau's t/m 10 juni in het Fries Museum, Turfmarkt 11 en het Princessehof, Gr Kerkstraat 11, Leeuwarden. Di-zo 11-17u.