Barcelona gelijk tegen Juventus, winst voor Inter

Barcelona heeft zich gisteren een goede uitgangspositie verworven om zich voor de halve finale in de Champions League te kwalificeren. De Spaanse club speelde in de eerste wedstrijd in Turijn met 1-1 gelijk tegen Juventus. Internazionale won de andere kwartfinale van Valencia met 1-0.

Barcelona blijft in de Champions League ongeslagen. Door het resultaat heeft de ploeg over veertien dagen grote kans in eigen stadion een plaats in de halve finale af te dwingen. Tegenstander wordt daarin dan naar alle waarschijnlijkheid Real Madrid, dat dinsdag in eigen stadion met 3-1 Manchester United versloeg. De winnaar van de strijd tussen Valencia en Internazionale komt in de halve finale uit tegen de winnaar van Ajax en AC Milan.

Juventus wekte na de openingstreffer van Montero in de zestiende minuut lang de indruk dat het vrede had met de kleine voorsprong. Juventus, zonder de geblesseerde spits Trezeguet, liet Barcelona rustig aanvallen. Van de goede bedoelingen van Barcelona kwam tegen het afwachtende Juventus weinig terecht. Aanvaller Marc Overmars, door de Nederlandse bondscoach Advocaat niet goed genoeg bevonden voor het Nederlands eftal behaalde weinig rendement uit zijn acties. In een regenachtig Delle Alpi trok Juventus langzaam de wedstrijd naar zich toe. Een overwinning lag in het verschiet. Totdat in de slotfase van de wedstrijd de Nederlander Michael Reiziger, aangespeeld door Patrick Kluivert, een voorzet gaf waaruit Javier Saviola via het lichaam van verdediger Montero de gelijkmaker aantekende.

Kort daarna had Kluivert zelfs nog kans op de 1-2. Juventus-aanvaller Pavel Nedved kon met een gevaarlijke vrije trap ook geen verandering meer brengen in de gelijke stand.

De eerste beste kans voor Internazionale tegen Valencia was gisteren gelijk raak. Een voorzet van links, van de voet van de Turkse international Emre, kwam via Argentijn Crespo bij Vieri die met zijn hoofd de bal achter doelman Cañizares plaatste. Het was pas de tweede treffer van de topscorer van Italië in de Champions League. Inter verdedigde de voorsprong met grote zorg, zonder zich nog druk te maken om offensieve daden.

Zowel Internazionale als Valencia speelde het laatste half uur met tien man. Belozoglu Emre (Internazionale) en David Albelda (Valencia) kregen de rode kaart van de Duitse scheidsrechter Markus Merk. Middenvelder David Albelda maakte een onschuldige overtreding op tegenstander Emre. Die reageerde met een kopstoot en een poging tot naschoppen. Van het gedwongen vertrek van beide spelers ondervond Internazionale nog het meeste hinder. Emre was tot dan toe de toonaangevende speler in een wedstrijd waar defensief spel voorop stond.

Valencia kon niet profiteren en moet in de komende wedstrijd in het eigen Mestallastadion een 1-0 achterstand ongedaan zien te maken. Over twee weken worden de returns gespeeld in de kwartfinale van de Champions League.

De halve finales van de Champions League worden gespeeld op 6 en 7 mei en op 13 en 14 mei. De finale is op 28 mei in Manchester.