FC Twente failliet, licentie over naar vennootschap

De rechtbank van Almelo heeft de stichting FC Twente '65 op verzoek van de belastingdienst failliet verklaard. Volgens de rechter heeft de voetbalclub meerdere schuldeisers en staat de fiscus in zijn recht om de vordering op deze wijze op te eisen. De stichting heeft een belastingschuld van 3,2 miljoen euro uit de periode 1995-1999.

De voetbalclub FC Twente heeft voor het nieuwe seizoen bij de nationale voetbalbond een licentie aangevraagd op naam van de BV FC Twente. De huidige licentiehouder is de de failliet verklaarde stichting. De BV FC Twente valt buiten het faillissement. De vennootschap is pas in 2000 is opgericht. Volgens directeur F. van Beusekom van FC Twente heeft het overdragen van de licentie van de stichting aan de BV niets te maken met de financiële problemen: het zou een gevolg zijn van veranderingen in de regelgeving.

De Twentse voetbalclub zit in acute geldnood. Hij heeft te maken met een tekort op de begroting, een schuld aan het spelersfonds en de claim van de fiscus: in totaal 14 miljoen euro. Om in de rest van het seizoen de salarissen en rekeningen te kunnen betalen is er direct 1,5 miljoen euro nodig.De gemeenteraad van Enschede besloot maandag, onwetend van de faillissementsaanvraag, om de club een overbruggingskrediet van 500.000 euro te verlenen. Dit besluit wordt gehandhaafd al is wel besloten het geld te `oormerken'. ,,Het geld moet bijvoorbeeld aan spelerssalarissen worden besteed en mag niet worden gebruikt voor het betalen van de belastingschuld'', aldus een woordvoerder van Enschede.

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Enschede is er verontwaardigd over dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over het besluit van de belastingdienst om het faillissement aan te vragen. De club heeft het college van B en W eerder vertrouwelijk geïnformeerd over de stap van de belastingdienst. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het college daarom deze informatie niet openbaar gemaakt.

Een van de voorwaarden voor de gemeentelijke lening is dat ook de sponsors van FC Twente over de brug komen. Reggeborgh, de financier van het spelersfonds, is bereid om 500.000 euro te lenen. Het bestuur van de Twentse Ondernemers Sociëteit (TOS), een van de sp[onsorclubs van FC Twente, wil de contributie voor haar leden verhogen. Dit moet de voetbalclub jaarlijk 225.000 euro meer aan inkomsten opleveren.