Nu ook een buitenlander in Peking bezweken aan SARS

In Peking is voor het eerst een buitenlander aan de besmettelijke longziekte SARS overleden. Dat meldden de Chinese gezondheidsautoriteiten gisteren op een inderhaast belegde persconferentie. Het gaat om een 53-jarige Fin, die werkzaam was voor een VN-organisatie. Ook meldden de autoriteiten dat er een Canadees met het virus is besmet.

In heel China is inmiddels sprake van 1.268 gevallen en 53 doden. Het officiële aantal doden in de Chinese hoofdstad is opgelopen tot vier en het aantal besmettingen tot 19. Het Duitse weekblad Stern meent echter dat het werkelijke aantal SARS-doden in Peking aanzienlijk hoger moet liggen. Personeel van het militaire ziekenhuis nummer 302 zou namelijk tegenover verslaggevers van het blad hebben verklaard dat daar alleen al zo'n tien mensen aan de ziekte zijn overleden, en dat er momenteel veertig SARS-patiënten worden behandeld. In het Xiehe-ziekenhuis zouden zeker drie mensen zijn gestorven. De leiding van beide ziekenhuizen had desgevraagd `geen commentaar'.

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in de zwaar door SARS getroffen Zuid-Chinese provincie Guangdong hadden vanmorgen nog geen monsters gezien van met SARS besmette patiënten. ,,Dat is ook niet onze eerste prioriteit'', aldus WHO-woordvoerder Chris Powell tegenover deze krant. ,,We willen allereerst vaststellen om welk virus het gaat, en vervolgens willen we weten hoe het virus in omloop is gekomen.''

De WHO vermoedt een dierlijke oorsprong, omdat het tot nu toe met SARS in verband gebrachte corona-virus meer weg zou hebben van een dierlijk dan van een menselijk virus. De WHO denkt niet alleen aan pluimvee, maar ook aan knaagdieren, slangen of vleermuizen als mogelijke ziektebronnen. ,,Als we kijken naar de cijfers die de overheid verstrekt, kun je daaruit afleiden dat het aantal nieuwe besmettingen in Guangdong momenteel afneemt'', aldus Powell.

In Hongkong is dit weekeinde het aantal doden met vijf gestegen tot 22, het aantal besmettingen nam met 81 gevallen toe tot 842, onder wie een directeur van het Prince of Wales-ziekenhuis, waar de ziekte het eerste uitbrak.

De WHO in Genève heeft op het hoogste niveau kritiek geuit op China, omdat het land te traag op de crisis gereageerd zou hebben en omdat de samenwerking gebrekkig zou zijn verlopen. ,,Het was zeker nuttig geweest als de internationale experts en de WHO al in een eerder stadium assistentie hadden kunnen verlenen'', zei directeur-generaal Gro Harlem Brundtland dit weekeinde.

Een hoge Chinese gezondheidsfunctionaris heeft zaterdag in een ongebruikelijke actie zijn excuses aangeboden voor ,,de gebrekkige coördinatie'' van de media en van de medische wereld bij de informatieverstrekking aan de Chinese bevolking en aan het buitenland.