Bestuurders weg bij Nuon, winst lager

Bij Nuon, de grootste energie- en waterdistributeur van Nederland, is een bestuurscrisis uitgebroken. Twee van de drie leden van de raad van bestuur stappen op. Het gaat om de 58-jarige financieel bestuurder H. Visser en de 35-jarige C. Kok, die verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten.

Dit heeft Nuon rond het middaguur bekendgemaakt bij de publicatie van de financiële resultaten over 2002. Een reden voor het vertrek van Visser en Kok, die beiden sinds 2000 in de raad van bestuur zitten, heeft Nuon niet genoemd. Volgens Nuon zullen zij ,,na goed overleg'' per 1 september terugtreden als bestuurder. Bestuursvoorzitter L. van Halderen, die aanblijft, zal op zoek gaan naar opvolgers.

De nettowinst van Nuon is afgelopen jaar met 60 procent gedaald tot 152 miljoen euro. Dat kwam onder meer doordat de uitgaven om de geautomatiseerde klantenbestanden op orde te krijgen zwaar tegenvielen. Ook heeft Nuon extra geld moeten steken in reorganisaties en moest voor het eerst winstbelasting worden betaald (87 miljoen euro). Daarnaast zijn de warmtekrachtkoppelingscentrales boekhoudkundig afgewaardeerd. Daarmee wordt op een milieuvriendelijke, maar dure manier energie opgewekt. De omzet bleef gelijk met 4,7 miljard euro.

Nuon, waarbij ongeveer tienduizend mensen werken, is de laatste jaren sterk gegroeid door overnames in Nederland en de Verenigde Staten. Bestuurder Kok, die in de VS is opgegroeid, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de overnames van onder meer het Amerikaanse bedrijf voor `groene' stroom Green Mountain Energy. Bestuursvoorzitter Van Halderen, die begin vorig jaar Swelheim opvolgde als topman, wil de rol van Nuon beperken tot Noordwest-Europa. Hij wil de dochterbedrijven in de VS eventueel verkopen. Nuon is eigendom van de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.