Knippen en plakken in de oorlog

Frankrijk en Duitsland waren lafaards – weasels – voor de Amerikanen, toen duidelijk werd dat zij in de Verenigde Naties de aanvalsplannen tegen Irak van onder meer de VS niet steunden. Om die Amerikaanse kritiek extra kracht bij te zetten gebruikte de New York Post een oud propagandamiddel in (bijna) oorlogstijd: de collage. Op het omslag van de krant van 14 februari 2003 waren de hoofden van de Duitse en Franse vertegenwoordigers in de VN-vergadering door koppen van wezels vervangen.

Inmiddels heeft de collage-koorts ook de Fransen bereikt: het wemelt op het internet van Franse anti-oorlogspropaganda. Onder meer bekende Amerikaanse filmaffiches worden verknipt en verplakt: zo zijn de Universal Soldiers vervangen door Universal Connards (Universele Klootzakken), met de hoofden van krijgsheren Bush en Blair. Dat de VS maar niet kon aantonen dat Saddam echt gevaarlijke wapens had verborgen, blijkt uit de collage van VS-defensie minister Rumsfeld met een ijsje (een Raket) als gevaarlijke Iraakse wapenvondst.

Dat Saddam gedoemd zou zijn, moge blijken uit de aanpassing van de poster van de verfilming van Gabriel Garcia Marquez' De kroniek van een aangekondigde dood, waarop Saddam is afgebeeld. Knippen en plakken tegen de oorlog is al een oud en beproefd protestmiddel: de Duitse kunstenaar John Heartfield (Helmut Herzfeld) werd beroemd met zijn collages uit de jaren dertig tegen Hitler, zoals `De zin van de Hitlergroet, Miljoenen staan achter mij'. Voor Frans protest zie o.a.: http://perso.club-internet.fr/borgies/0_accueil.htm