Sabena veilt Magritte

Het schilderij L'oiseau du Ciel van surrealist René Magritte gaat onder de hamer wegens het faillissement van Sabena. De Belgische luchtvaartmaatschappij is eigenaar van het werk dat een vogel in wolken gehuld voorstelt. Het schilderij wordt wel beschouwd als de icoon van de Belgische schilderkunst. De gestileerde vogel werd gebruikt als Sabena-embleem, onder meer op de staarten van vliegtuigen.

Eind 1955 gaf Sabena aan Magritte de opdracht voor het werk. Het schilderij stelt de vlucht van een vogel voor, boven een verlichte start- of landingsbaan. De voorstelling van de vliegende vogel grijpt thematisch terug op eerdere werken van Magritte. Het bovenste deel van het schilderij, zonder startbaan, gebruikte Sabena voor allerlei vormen van publiciteitsondersteuning.

Naast dit olieverfschilderij (68,5 x 48 cm) worden op 5 mei ook 30 litho's geveild uit de kunstcollectie van Sabena, dat eind 2001 failliet ging. Verder gaan nog ruim 300 andere kunstwerken onder de hamer. Het gaat om schilderijen, sculpturen en wandtapijten van onder anderen Delporte, Somville en Strebelle.

Verder zullen ook memorabilia van Sabena en het art-nouveau meubilair, waaraan de bestuurders vergaderden, worden geveild.

De veiling wordt georganiseerd door het Antwerpse veilinghuis Bernaerts en het Brusselse Serv-arts/Beaux-Arts. De kunstwerken worden tentoongesteld in Sabena House op vliegveld Zaventem op 26 en 27 april en van 1 tot en met 4 mei (10-17u30). Op dinsdag 6 mei wordt ook een openbare verkoop gehouden van divers meubilair en andere uitrustingsstukken van Sabena.