Rechter brengt twee turnsters in selectie

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) moet op last van de rechter de turnsters Patricia Lasomer (15) en Evi Neijssen (16) toevoegen aan de nationale seniorenselectie. De twee meisjes van de vereniging Patrick uit het Limburgse Echt, die deel uitmaakten van de nationale juniorenselectie, wonnen gisteren een kort geding dat was aangespannen bij de rechtbank in Zutphen.

Lasomer en Neijssen, die worden getraind door Nico Zijp, stapten naar de rechter uit onvrede met het selectiebeleid van bondscoach Frank Louter. Hij had het tweetal per 1 januari 2003 niet tot de seniorenselectie toegelaten mede op grond van het feit dat zij niet trainen bij een van de drie olympische steunpunten in Heerenveen, Zoetermeer of Nijmegen. Louter is van oordeel dat Lasomer en Neijssen in Echt niet de gewenste vorderingen kunnen maken om in aanmerking te komen voor het voorbereidingstraject op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Daarvoor zouden zij de keus voor een olympisch steunpunt moeten maken. Maar dat weigert het tweetal.

Door Louters zienswijze zou de twee Limburgse meisjes het recht worden ontzegd door de bond naar buitenlandse toernooien te worden uitgezonden. Dankzij de uitspraak van de rechter geldt die beperking niet meer en krijgen zij bij de toewijzing van internationale wedstrijden dezelfde behandeling als de andere elf turnsters uit de seniorenselectie. Daarmee beschikken zij over dezelfde faciliteiten ter voorbereiding op de wereldkampioenschappen, die in augustus in het Amerikaanse Anaheim worden gehouden. De selectie daarvoor is bij de Nederlandse kampioenschappen, op 14 en 15 juni in Nijmegen.

De uitspraak houdt niet in dat Lasomer en Neijssen automatisch deel uitmaken van de WK-ploeg. De rechter wil de keus voor de beste zeven overlaten aan de bondscoach en de technische commissie, omdat bijvoorbeeld vorm en toestelspecialisatie meegewogen moeten worden. Daarmee werd een van de drie eisen niet ingewilligd, want Lasomer en Neijssen hadden gevraagd om ,,objectieve en controleerbare selectiecriteria.''

Naar aanleiding van de uitspraak vertelt KNGU-voorzitter Koffrie dat de objectieve selectienormen worden herijkt. ,,We zullen meer toetsingsmomenten moeten vastleggen om tot de samenstelling van de seniorenselectie te komen. Voor dit jaar worden Lasomer en Neijssen vanzelfsprekend aan de groep toegevoegd, maar voor volgend jaar zullen zij opnieuw getoest worden. Net als de lichting junioren die dan de overstap naar de senioren maakt.''