Kartonfabriek Kappa schrapt 630 banen

Papier- en kartonfabrikant Kappa Packaging gaat 630 arbeidsplaatsen schrappen, waarvan circa tweehonderd in Nederland. Dat heeft het in Eindhoven gevestigde bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Volgens het bedrijf zijn de verslechterende economie en achterblijvende orderontvangsten de voornaamste reden om te snijden in het personeelsbestand. ,,De vraag bij onze afnemers neemt af, dus wij moeten onze productiecapaciteit daar op aanpassen'', aldus de woordvoerster. Van sluiting van productievestigingen – Kappa heeft 115 papier- en kartonfabrieken in achttien landen – is geen sprake. Het bedrijf hanteert vooralsnog alleen de kaasschaaf. ,,Het doel van de operatie is om bij al onze vestigingen de kosten omlaag te brengen.''

Kappa is één van de grootste fabrikanten van karton en kartonverpakkingen in Europa. Het bedrijf heeft circa 16.500 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van 3 miljard euro. De omzet was 18 procent hoger dan in 2001, wat onder meer het gevolg was van een overname. De winst kwam vorig jaar uit op 453 miljoen euro, een stijging van 7 procent.

Kappa is in 1997 afgesplitst van KNP BT en is sindsdien in handen van het management en de participatiemaatschappijen CVC en Cinven. KNP BT heet inmiddels Buhrmann en richt zich volledig op de handel in kantoorartikelen. De papieractiviteiten zijn destijds verkocht aan het Zuid-Afrikaanse Sappi.