Al-Jazira stopt in Irak

De Iraakse autoriteiten hebben een verslaggever van het Arabische televisienetwerk Al-Jazira het land uitgezet. Het in Qatar gevestigde satellietstation heeft gezegd de beslissing te betreuren en heeft alle directe verslaggeving uit Irak opgeschort. Voorlopig zal het netwerk alleen nog eerder opgenomen materiaal uitzenden.

Correspondent Diar al-Omari, die in Bagdad was gestationeerd, werd zonder opgaaf van reden uitgewezen. De hoofdredacteur van de omroep, Ibrahim Helal, zei desgevraagd dat de overige journalisten van Al-Jazira in Irak daar voorlopig zullen blijven totdat het land een verklaring heeft gegeven voor de beslissing. De Iraakse autoriteiten ,,kunnen ons niet voorschrijven wie wel en wie niet mag werken'', zei Helal. De omroep beschikt over acht correspondenten in Irak, van wie er vijf in de hoofdstad Bagdad werken, twee in Basra en een in de Noord-Iraakse stad Mosul.

Al-Jazira heeft ook kritiek geleverd op de Verenigde Staten, en Washington gevraagd de veiligheid van zijn journalisten in Irak te waarborgen. Gisteren zouden de journalisten van het netwerk die zich in Basra bevinden onder vuur hebben gelegen van Amerikaans geschut. De journalisten, die werken vanuit het Sheraton Hotel in de stad, zijn naar verluidt de enige buitenlanders die verslag doen uit Basra.