Ook de NOS is nu embedded

Dankzij de politieke steun van Nederland voor de Amerikaans-Britse aanval op Irak is NOS-verslaggever Wouter Kurpershoek sinds gisteren ingekwartierd bij Britse militairen in Zuid-Irak.

Kurpershoek zelf heeft dit gisteren in een uitzending van het NOS-journaal vanuit de zuidelijke havenstad Umm Qasr bekendgemaakt. Ook collega's uit Spanje, Portugal en Polen zijn om dezelfde reden toegelaten tot de selecte groep journalisten die mag meereizen met verschillende Amerikaanse en Britse legeronderdelen die strijden in Irak.

Deze zogenoemde embedded journalisten kunnen door hun inkwartiering bij de Amerikaanse en Britse troepen de gebeurtenissen in het oorlogsgebied van veel dichterbij verslaan dan anderen. Wel verplichten ze zich hun locatie niet exact door te geven en zijn ze in hun bewegingsvrijheid beperkt. De NOS meldde gisteren dat Kurpershoek verslag deed vanuit Umm Qasr. ,,Een foutje'', erkende NOS-woordvoerder Rolf de Wit vanmorgen.

De Wit verklaarde dat de uitnodiging aan Kurpershoek gisteren was gekomen, omdat Nederland net als Spanje, Portugal en Polen wordt gerekend tot de willing coalition. Deze term werd in de uitnodiging niet nader uitgewerkt. Daardoor bleef onduidelijk of het Nederlandse officiële standpunt – wel politieke, geen militaire steun – nu goed tot de Amerikaans-Britse coalitie is doorgedrongen.