Militair VS bevrijd in speciale operatie

Amerikaanse commando's hebben afgelopen nacht tijdens een succesvolle reddingsoperatie een gevangengenomen Amerikaanse soldaat uit Iraakse handen bevrijd. De 19-jarige soldaat Jessica Lynch, die tien dagen geleden nabij Nassiriya vermist raakte, zat opgesloten in een ziekenhuis in de belegerde stad zelf.

Volgens generaal Vince Brooks van het Central Command, was de gewaagde reddingsoperatie een ,,volledig succes''. Lynch zou met lichte verwondingen zijn teruggekeerd in ,,gebied onder controle van de coalitie''. Of de commando's weerstand hebben ondervonden van Iraakse militairen of militieleden wilde Brooks niet zeggen.

Lynch verdween op 23 maart, drie dagen na het begin van de oorlog, samen met veertien militairen van de 507th Ordnance Maintenance Company nadat hun voertuig nabij Nassiriya een verkeerde afslag had genomen en in onveilig gebied was terecht gekomen. Daar zouden zij door Iraakse troepen onder vuur zijn genomen.

Vijf van de krijgsgevangen, maar niet Lynch, verschenen later op de Iraakse televisie. Ook de bebloede lichamen van acht mannen werden gefilmd, maar het was onduidelijk om welke militairen het ging. De beelden resulteerden een dag later in een waarschuwing van de Amerikaanse president George Bush die zei dat Irakezen die krijgsgevangenen mishandelen, zullen worden berecht als ,,oorlogsmisdadigers''.

De militaire woordvoering van de coalitie in Qatar heeft niets gezegd over het lot van de overige vermisten, maar het Amerikaanse televisienetwerk CNN zei vandaag uit militaire bron te hebben vernomen dat de commando's ook de lichamen van elf omgekomen mannen hebben meegenomen. Vermoed wordt dat het daarbij om de getoonde militairen gaat.

Volgens een militaire bron in gesprek met het Britse persbureau Reuters, bevond soldaat eerste klas Lynch zich in het Saddam Hospitaal in een buitenwijk van Nassiriya. Het complex, dat tevens zou worden gebruikt door het Iraakse leger, zou even na middernacht door de commando's zijn aangevallen. Tijdens de actie zouden verscheidene gebouwen in de nabijheid zijn bestookt.

,,Amerika laat zijn helden niet in de steek'', zei Jim Wilkinson, woordvoerder van de Amerikaanse commandant Tommy Franks. ,,Dat is nooit gebeurd en zal nooit gebeuren.'' Lynch zou inmiddels contact hebben gehad met haar ouders in Palestine, West Virginia.