`Le fils' beste Belgische film

Bij de afgelopen week in Brussel uitgereikte nationale filmonderscheidingen, de zogeheten Joseph Plateauprijzen, is Le fils van Jean-Pierre en Luc Dardenne drie keer bekroond, als beste film, voor de mannelijke hoofdrol van de ook in Cannes al onderscheiden Olivier Gourmet en voor de regie van beide broers. De Belgische tegenhanger van het Gouden Kalf voor beste actrice ging ex aequo naar Els Dottermans in Meisje en Antje De Boeck in HOP. De Boeck kreeg ook de prijs voor tv-actrice in Stille waters, die ook de prijs voor tv-drama en acteur Jan Decleir won. Ook werd het scenario van Danis Tanovic voor No Man's Land onderscheiden, evenals ex aequo de muziek van Daan (Meisje) en Vincent d'Hondt (HOP). De Joseph Plateauprijzen worden toegekend bij schriftelijke verkiezing onder vakgenoten en filmjournalisten. De publieksprijs ging dit jaar naar Alias van Jan Verheyen.