Dolende wezens vervuld van hoop

Mevrouw Nicole van Poelvoorde houdt van kippensoep. Ze houdt van zonsopgang en zonsondergang en ze houdt van de hond, ook al is die dood. Mevrouw van Poelvoorde is met zijn drieën. Dat verwondert haar zelf nog het meest.

Waarom is het verschil van dat is de wonderlijke, nieuwe voorstelling die Lotte van den Berg regisseerde bij het Vlaamse jeugdtheatergezelschap Het Paleis. Twee jaar geleden maakte Van den Berg daar als laatstejaars student van de Amsterdamse regieopleiding De Alchemist, die destijds goed werd ontvangen.

Door de twee producties nu na elkaar te zien, valt op dat De Alchemist dezelfde eigenzinnige en toverachtige elementen bezit als de nieuwe voorstelling. Van den Berg toont dolende wezens, die geloven in iets anders, iets beters. In De Alchemist zijn dat drie reizigers in de woestijn. Een meisje dat er zaadjes zaait, een jongen die een formule voor sneeuw heeft bedacht en een man die een schat zoekt. Geholpen door elkaar en door hun vertrouwen in het veranderen van de wereld, krijgen de personages uiteindelijk waar ze naar verlangen.

Ook in Waarom is het verschil van dat wordt er gezocht, maar dan intern. De drie dezelfde mevrouwen strijden met elkaar over smaak en gewoontes. Mevrouw van Poelvoorde houdt van kippensoep, maar houdt ze ook van vis? Dilemma's die veel onrust geven.

Het is een genot om te zien hoe soepel Van den Berg fantasie aan realiteitszin lijmt. Hoewel al haar personages vrij onzinnige dingen doen, blijven ze door hun aandachtige ernst geloofwaardig. Daarom kunnen de dames Van Poelvoorde hun thee in de mond nemen en in keurig boogjes uitspuwen. Daarom is het normaal dat ze theekopjes, lepeltjes, plakband én schoonmaakdoekjes uit hun handtasjes opgraven, of dat ze met hun tenen de kopjes droogwrijven.

Beide voorstellingen missen wel een helder einde. In De Alchemist is het fijn dat iedereen zijn zin krijgt, maar waarom dat zo is blijft in het midden. Ook is het verschil in verlangen en bevrediging erg groot. De schatzoeker vindt liefde, de sneeuwmaker krijgt sneeuw. Dat zijn onvergelijkbare grootheden, waar Van den Berg verder geen aandacht aan besteedt. Het is jammer dat Van den Berg wel scherpe randjes in haar voorstelling aanbrengt, maar zich er vervolgens niet aan durft te snijden. Hopelijk is dat een ontwikkeling die nog komt, want dan ontstaan er onder haar handen niet alleen toverachtige, maar ook pittiger producties.

Voorstelling: Waarom is het verschil van dat, en De Alchemist door Het Paleis. Regie: Lotte van den Berg. Vanaf 8 jaar. Gezien: 29/3 en 30/3 De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 25/5. Inl 020-4121415.