Rafael van der Vaart in basis van Oranje

Rafael van der Vaart krijgt morgen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië een basisplaats in het Nederlands elftal. De middenvelder van Ajax was afgelopen zaterdag in het duel tegen Tsjechië nog invaller bij Oranje. Van der Vaart moet het aanvalskoppel Kluivert-Van Nistelrooy gaan ondersteunen.

,,Ik weet officieel nog van niets'', glimlachte de twintigjarige Van der Vaart gistermiddag na de training in Katwijk en voor vertrek naar de Moldavische hoofdstad Chisinau. Van der Vaart, die twee jaar geleden onder de vorige bondscoach Van Gaal zijn debuut maakte in Oranje tegen Andorra, zegt klaar te zijn voor voor het grote werk. ,,Het is aan mij om te laten zien dat de bondscoach niet meer om me heen kan.''

De huidige bondscoach Advocaat heeft het grote talent Van der Vaart niet voor de leeuwen willen werpen en hem de tijd gegeven zich aan het niveau van Oranje aan te passen. Van der Vaart mocht invallen tegen Wit-Rusland, Duitsland en Tsjechië. Tegen Wit-Rusland, vorig najaar, forceerde hij zich en moest hij zich na tien minuten al weer geblesseerd laten vervangen. Hij is pas een maand hersteld van de kniekwetsuur.

Volgens Advocaat is nu de tijd rijp voor een basisplaats voor Van der Vaart. Tegen Tsjechië ontbrak het Oranje aan vernuftige passes. Van der Vaart stond met een simpele voetbewging aan de basis van de treffer die Van Nistelrooy maakte. ,,Soms kun je niet meer om iemand heen'', sprak de bondscoach, die tot nu toe alleen Ajacied Van der Meyde liet debuteren.

Nederland speelt de interland tegen Moldavië niet in Chisinau, maar in de hoofdstad Tiraspol van de afgescheiden provincie Transnistrië, waar politieke onrust heerst en de gemoederen verhit zijn. Volgens de Nederlandse consul Meerloo is het nog onzeker of president Voronin van Moldavië in het stadion plaats neemt. ,,Er is onlangs een kogel door zijn raam geschoten. Het zal wel tot vlak voor de wedstrijd onduidelijk blijven of hij komt of niet.''