Oorlog van uur tot uur

De oorlog in Irak begon donderdag 20 maart rond 03.45 uur Nederlandse tijd met een luchtaanval op Bagdad. Een half uur later sprak de Amerikaanse president Bush: ,,We zullen vrijheid brengen.'' Donderdagavond rond 19.00 uur trokken de eerste Amerikaanse troepen Irak binnen.

Week 1

De coalitietroepen ondervinden na de eerste dag hevige weerstand, onder meer bij de steden Basra en Nassiriya. Ook het `veiligstellen' van de haven van Umm Qasr verloopt moeizaam. Saddam Hussein, die volgens eerste berichten gewond is geraakt bij een bombardement op Bagdad, verschijnt op televisie en prijst zijn manschappen. De opmars van de Amerikanen richting Bagdad wordt gehinderd door zandstormen. Het aantal slachtoffers, aan beide zijden, stijgt. De Iraakse televisie toont vijf Amerikaanse krijgsgevangenen, en twee ongeschonden Apache-helikopters. De Amerikaanse televisie laat beelden zien van Iraakse krijgsgevangenen. Volgens de VS hebben zich tenminste 4.000 Irakezen overgegeven.

Week 2

Het Pentagon stuurt nog eens 100.000 soldaten naar de Golf, maar dit is, zo zeggen verschillende woordvoerders ,,volgens plan''. Duizend parachutisten landden bij Arbil in autonoom Noord-Irak, het begin van een noordelijk front.

De VN-Veiligheidsraad besluit unaniem het olie-voor-voedselprogramma voor Irak te hervatten. In het zuiden van Irak komt een eerste vrachtschip met voedsel, water en medicijnen voor de Iraakse bevolking aan. Voor de tweede maal treft een bom een markt in het centrum van Bagdad.

Volgens persbureau Reuters zijn er tot dusver 59 doden onder militairen aan Amerikaanse en Britse kant gevallen, waarvan 33 tijdens gevechtsacties. Onder Iraakse burgers zouden ten minste 589 doden zijn gevallen en 4.582 gewonden, volgens een schatting van de Iraakse regering. Over slachtoffers onder Iraakse militairen is niets bekend.

De gebeurtenissen van gisteren 13.00 uur tot vandaag 13.00 uur Nederlandse tijd.

31 maart

14.00: De Amerikanen hebben in de stad Hindiyah, 80 kilometer ten zuiden van Bagdad, leden van de Iraakse Republikeinse Garde gevangen genomen.

14.47: Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft zondag voor de eerste keer voedsel getransporteerd naar Irak. Het ging om 77 ton melkpoeder, zo maakt een woordvoerder bekend.

14.51 uur: De Britse minister van Defensie Geoff Hoon verklaart dat nog geen enkele vooraanstaande Iraakse politicus of militair is overgelopen. De Brits-Amerikaanse coalitie zou al 8.000 personen krijgsgevangen hebben gemaakt. Volgens Hoon zou Groot-Brittannië, in tegenstelling tot de VS, niet van plan zijn nieuwe troepen naar de Golf te sturen.

17.50: Een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Genève maakt bekend dat medewerkers van het Rode Kruis zijn begonnen met het bezoeken van Iraakse krijgsgevangenen. Vijftien medewerkers van de organisatie, onder wie een arts, hebben een kamp in Zuid-Irak bezocht.

20.45: President Bush zegt dat de VS niet zullen opgeven ,,totdat Irak vrij is''.

20.50: Een Iraakse militaire woordvoerder meldt dat de afgelopen 24 uur zeker 54 Amerikaanse en Britse militairen tijdens gevechten zijn gedood. Eerder meldde de Iraakse minister van Informatie Al-Sahhaf al dat Irak vier Apache-helikopters en twee onbemande Predator-vliegtuigen heeft neergehaald. Ook zouden de Irakezen dertien tanks en acht transportwagens van de coalitie hebben kapotgeschoten.

21.00: Britse militairen bevrijden na een tip twee Keniase vrachtwagenbestuurders bij Al-Zubayr, in de buurt van Basra. De twee werden tien dagen geleden gevangengenomen door Iraakse militairen. Ze waren ingehuurd door het Britse leger om voedseltransporten voor de Iraakse bevolking te rijden.

22.08: Amerikaanse militaren beschieten bij een controlepost in de buurt van Najaf een busje als de bestuurder weigert te stoppen. Bij de schietpartij komen zeven Iraakse vrouwen en kinderen om. In het busje zaten dertien vrouwen en kinderen.

1 april

04.45: De minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Saud al-Faisal, suggereert dat Saddam Hussein moet aftreden ,,in een offer voor zijn land''. Al-Faisal pleit eveneens voor een staakt-het-vuren om de ,,diplomatie haar werk te laten doen''.

08.13: Irak ontkent het bericht dat familieleden van Saddam Hussein proberen te verlaten. Een woordvoerder van het Pentagon zei gisteravond dat de VS ,,aanwijzingen'' hebben dat leden van de familie het land verlaten of dat proberen te doen. De Iraakse televisie zond een regeringsverklaring uit waarin werd gesteld dat het bericht een ,,herhaling van een leugen'' was, verspreid door het Pentagon.

09.15: De Amerikanen delen water en voedsel uit in Nassiriya.

09.48: Koeweitse Patriot-raketten halen een Iraakse raket neer. Ook een raket die vanaf het zuiden van Irak op Amerikaanse troepen in Irak wordt gelanceerd, wordt uit de lucht gehaald.

10.00: In Bagdad worden nieuwe explosies gehoord. De bombardementen worden met de dag zwaarder, zo zeggen getuigen. Onder meer het hoofdkwartier van het Iraakse Olympisch comité, dat wordt geleid door Saddam Husseins oudste zoon Uday, en een van de paleizencomplexen van Saddam Hussein langs de Tigris werden aangevallen. Het Pentagon zegt dat aanhoudenden bombardementen op stellingen van de Republikeinse Garde ten zuiden van Bagdad deze elite-eenheid ,,zeer beduidend'' hebben verzwakt.

12.50: Een verslaggever van Reuters, op een heuveltop nabij Kirkuk, meldt dat deze stad door de Amerikanen wordt gebombardeerd.