Matige omzetten kenmerken beurs

Op het Damrak hielden beleggers het vanmorgen voor gezien. De koersen herstelden zich enigszins van de klap van gisteren (min 5 procent), maar dat was vooral een technisch herstel.

,,Als je kijkt naar de volumes, dan gaat het eigenlijk nergens over. De laatste weken gaan we eigenlijk wat betreft volume van laagtepunt naar laagtepunt'', zei een handelaar. De oorlog in Irak domineert op dit moment het beleggersgedrag. ,,Dat is de bepalende factor op de korte termijn. En men kijkt nu alleen maar naar de korte termijn'', aldus de handelaar.

Onder de AEX-fondsen was effectenhuis Van der Moolen de grote verliezer. Het bedrijf had te lijden onder het nieuws van branchegenoot Labranche. Deze Amerikaanse concurrent publiceerde gisteren nabeurs een winstwaarschuwing. Van der Moolen stond tegen het middaguur op een verlies van bijna 3 procent. De AEX-index, graadmeter van 25 belangrijkste hoofdfondsen, noteerde iets boven de 250 punten, een marginale winst van 0,68 procent.

Andere dalers waren KPN en TPG, die elk 1,5 procent moesten afstaan. Reed Elsevier behoorde tot de grote stijgers. ,,Het bedrijf heeft een nieuw bonusprogramma gepresenteerd, dat meer marktconform is, en goed is gevallen bij beleggers'', verklaarde een handelaar. Reed Elsevier stond op een winst van 4,4 procent. Ook Getronics deed het goed. De automatiseerder kreeg een lichte opwaardering van kredietbeoordelaar Standard & Poors. Het aandeel ging 2,6 procent omhoog tot 41 eurocent.

KLM was een van de grootste verliezers met een min van 1,7 procent. Positief Amerikaans nieuws over het uit surseance komen van US Airways en het ontlopen daarvan door American Airlines, werd overschaduwd door een winstwaarschuwing van Finnair en de angst voor de ziekte SARS.

De andere Europese effectenbeurzen waren op de eerste dag van het nieuwe kwartaal ook positiever gestemd, maar de grootste winsten verdwenen in de loop van de ochtend. Tegen het middaguur was de FTSE-index in Londen 0,6 procent hoger. De toonaangevende CAC-index in Parijs stond nog op een winst van 0,3 procent, terwijl in Frankfurt de DAX-index onveranderd noteerde.

De euro kende een koers van 1,0900 dollar. Dat was een fractie meer dan de 1,0895 dollar van gisteren bij het eind van de handel.