Irakezen verliezen geding tegen Nederlandse staat

De president van de rechtbank in Den Haag verwerpt de eis van zeventien Irakezen dat Nederland haar steun aan de oorlog in Irak moet intrekken. De Irakezen, die woonachtig zijn in enkele grote Iraakse steden, vinden dat de oorlog in strijd is met het volkenrecht. De rechter, H. Hofhuis, meent echter dat het volkenrecht geen juridische basis biedt voor individuele burgers om tegen staten te procederen. Bovendien vindt de rechter dat hij zich te veel met de politiek zou inlaten indien hij de Nederlandse regering verbiedt om de oorlog te steunen. Het is al de tweede keer dat de Irakezen een kort geding tegen de Nederlandse regering verliezen. In februari verwierp de rechter ook al eis dat de staat haar steun aan de coalitie van Britten en Amerikanen moest intrekken. De oorlog was nog niet begonnen en daarom vond de rechter het kort geding toen prematuur. De zeventien Irakezen worden in Nederland vertegenwoordigd door de Permanente Commissie Inzake Westerse Oorlogsmisdrijven. Ook twee antifacistische groepen steunden het kort geding.