WAT DOEN DE KINDEREN

Met rugzak op stap gaan

Mensen hebben allerlei verschillende soorten woningen en leven in verschillende omgevingen. Dieren hebben dat ook. Elke diersoort bouwt een woning op zijn eigen manier in het gebied waar ze het liefst willen wonen. De ooievaar woont op een paal, de otters in een hol en de Pater Davidsherten het liefst in het open veld. Het rugzakprogramma Wonen in de natuur, voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar, gaat in op dit soort woningen die in Natuurpark Lelystad te zien zijn. Het thema past ook prima bij de eerste voorjaarstekenen, nu de dieren zich weer klaarmaken voor de lente. Op de route moeten kinderen allerlei vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren met voorwerpen uit de rugzak. Gezinnen kunnen de rugzak iedere dag tussen 12 en 17u lenen voor €2,50 per kind. Daarvoor ontvangen de kinderen een speurvel en een diploma. Ook voor kinderfeestjes en scholen is het een leuk idee. Voor scholen is een bijpassend lespakket ontwikkeld dat als voorbereiding kan dienen op het bezoek aan Natuurpark Lelystad.

Rugzakwandeling Wonen in de natuur elke dag tussen 12 en 17u voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar en hun (groot)ouders in Natuurpark Lelystad, Vlotgrasweg 11, Lelystad. Kosten per kind €2,50. Inl www.flevolandschap.nl of 0320-2886130. Reserveren hoeft niet, maar is wel verstandig, omdat de 20 rugzakjes veel worden uitgeleend.

Afval verzamelen

Zijn scherven afval? Volgens de Delftse kunstenares Christina Linaris-Coridou zeker niet. Al jaren verzamelt zij scherven Delfts Blauw-aardewerk en daarmee bewerkt zij gewone moderne, witte borden van porselein. Zo ontstaan weer nieuwe Delfts Blauwe-borden en die zijn te zien op de expositie Te borde brengen in Museum Lambert van Meerten in Delft. Op zaterdag 29 maart en 19 april kunnen kinderen van 10 t/m 13 jaar van 12 tot 13u30 in het museum meedoen met een workshop, waarbij eerst de tentoonstelling wordt bezocht. Daar krijgen ze te horen waarom Linaris-Coridou dingen verzamelt, die veel mensen als afval beschouwen, dat helemaal niet in de prullenbak terecht hoeft te komen. En net als de kunstenares gaan kinderen witte borden bewerken met verf, papier, plakplaatjes en scherven Delfts Blauw-aardewerk. Het gewone witte bord zal veranderen in een nieuw en uniek soort Delfts Blauw.

Workshop Scherven brengen geluk voor kinderen van 10 t/m 13 jaar op za 29 maart en 19 april van 12-13u30 in Museum Lambert van Meerten, Oude Delft 199, Delft. Kosten €3 per kind. Res 015-2602358.

Generaalsuniform maken

De afgelopen dagen was hij regelmatig op de televisie om over de oorlog in Irak te vertellen: de Amerikaanse generaal Tommy Franks. En een echte generaal draagt natuurlijk een uniform. Over het generaalsuniform na 1945 gaat de expositie Generaal, een pak apart in het Delftse Legermuseum. Op de workshop Maak een pak apart voor kinderen vanaf 6 jaar op woensdag 2 april wordt eerst de tentoonstelling bezocht en gekeken naar welke kleuren het uniform kan hebben en wat voor onderscheidingstekens er zoal zijn. Dan tekenen kinderen onder begeleiding zelf een generaalsuniform.

Workshop generaalsuniform voor kinderen vanaf 6 jaar op wo 2 april van 14-16u in het Legermusuem, Korte Geer 1, Delft. Kosten €1,50. Res 015-2150549.

Hun neus testen

Driehonderd kunstenaars, studenten en hoogleraren brengen zondag 30 maart de Utrechtse (universiteits)wijk De Uithof in beweging. Er is muziek (van klassiek tot pop), street- en bellydance, Caraïbische percussie, theater, cabaret, een dichterscarrousel (met poëziespreekuur) en een wetenschapskermis. En er zijn lezingen, films en rondleidingen in allerlei bijzondere gebouwen. Er zijn twee activiteiten speciaal voor kinderen: Satisfy your senses (8+) op de Zintuigententoonstelling van het Universiteitsmuseum met proefjes en een neustest. In de loungeruimte staan tongstrelende hapjes klaar (Ruppertgebouw 11-16u) en Spraakmakend (4-10 jaar) door Kindermuziektheater A Capella Solo (Educatorium om 12u30, 13u30 en 14u30). Sommige activiteiten voor grote mensen zijn ook leuk voor kinderen, bijvoorbeeld Waar haalt Shakira het buikdansen vandaan?, een optreden door het duo Kaya & Kiria (oriëntaalse dans) (Educatorium 10u45, 11u45, 12u15 en 13u45), wandelen door de kassen van de Botanische Tuinen (Botanische tuinen 11-16u), improvisatiewedstrijd Theatersport (Educatorium 11u en 14u), een excursie naar de historische kaartenzaal van de universiteit olv Roelof Oddens (Educatorium 12u, 13u, 14u en 15u en demonstraties en workshops salsa, tai bo, karate, schermen en rock `n roll (Ruppertgebouw 12-16u). De toegang is gratis.

Inl www.culturelezondagen.nl.

Reizen

Waar kom je vandaan? Waar voel je je thuis? Hoe verover je een plek voor jezelf? No-madz is een circusvoorstelling over een groep jonge stadsnomaden. In circus acts en korte scènes doen de elf artiesten uit zeven verschillende landen verslag van een reis die ze naar Nederland heeft gebracht. Er zijn steltlopers, acrobaten en jongleurs en de voorstelling is een project voor thuisloze jongeren binnen circus Elleboog. Vrijdag 29 maart is de try-out en zaterdag 30 maart de première.

Circusvoorstelling No-Madz vanaf 8 jaar op vr 28 maart 19u en za 29 maart 15u in Circus Elleboorg, Passeerdersgracht 32, Amsterdam. Kaarten kinderen €5, volwassenen €7,50 en met stadspas €6 en €4 (try-out). Res 020-6269370.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl