Mannen in de hoofdrol

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemde Bart Chabot tot ambassadeur van het door het Europees Sociaal Fonds gesponsorde project `Mannen in de Hoofdrol' dat ten doel heeft de ongelijke verdeling van zorgtaken opnieuw onder de aandacht te brengen van mannen én vrouwen. Mannen laten, zoals statistieken uitwijzen, te weinig hun handen wapperen in het huishouden.

Stuur ze met een boodschappenlijstje (meloen, aardappelen, tomaten, spitskool) naar de groenteman en ze bellen je mobiel op om te vragen hoeveel van wat er nu eigenlijk nodig is. Ik spreek uit ervaring. Het aandringen op een Hoofdrol met een grote H deed mij denken aan Kapu. Heel lang geleden moesten de mannen en vrouwen op Hawaii zich houden aan wetten en regels, aan Kapu. Mannen en vrouwen mochten niet gezamenlijk eten. Er werd ook in aparte huizen gegeten. Mannen waren goddelijk, vrouwen niet. Ieder had zijn eigen goden. De goden van de vrouw waren van een lager kaliber. Die van de mannen hadden een Hoofdrol. Voedsel dat aan Hoofdrol-goden werd geofferd en door mannen gegeten – varkensvlees, de meeste bananensoorten, bepaalde vissen, kokosnoten en schildpad – was verboden voor vrouwen. Vrouwen die van verboden voedsel aten werden gedood. Een man die een potje poi klaarmaakte mocht dat niet met zijn vrouw delen. Hij moest twee aparte porties maken. Het is de bedoeling dat Bart Chabot vrijdag 28 maart op de Huishoudbeurs de kick-off of van Mannen in de Hoofdrol geeft. Stoere overhaaltaal die meer aan voetbal dan aan een pollepel doet denken. Vandaag een simpel Hawaiiaans visgerecht, een voorgerecht voor 2 personen. Kookkust is overbodig. Het is meer neerleggen en afwachten. En samen delen. Snijd de vis in smalle repen. Leg de vis in een schaal. Strooi er zeezout op. Giet het citroensap over de vis. Zet de afgedekte schaal minstens 6 uur in de koelkast. Snijd de komkommer en ontvelde tomaat in kleine blokjes. Snipper de gepelde uien. Laat de vis uitlekken en verdeel de vis over de borden. Giet de kokosmelk over de vis. Leg de gesneden groenten om de vis.

    • Anne Scheepmaker