Boonstra gedaagd

Voormalig Philips-topman Cor Boonstra moet over twee weken voorkomen bij de Amsterdamse rechtbank. Op 10, 11 en 17 april – met een mogelijke uitloop op 18 april – wordt zijn strafzaak behandeld. Het openbaar ministerie heeft dat besloten nadat verdachte Boonstra vorige week verhoord is. Boonstra wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol en van het schenden van de meldingsplicht van handel in aandelen van Ahold.

Een maand geleden gaf Boonstra's advocaat J. Italianer al aan dat zijn cliënt niet op een schikking hoefde te rekenen. Volgens Italianer kon het Amsterdamse parket zich dat niet veroorloven omdat de zaak Boonstra ,,door iedereen in Nederland, inclusief politiek Den Haag'' met argusogen wordt gevolgd.

Boonstra handelde drie jaar geleden in aandelen Endemol in de periode rond de overname van het entertainmentbedrijf door het Spaanse Telefónica. Zijn partner Sylvia Tóth was toen commissaris bij Endemol. Tóth, die niet wordt verdacht, heeft inmiddels onder ede verklaard dat zij Boonstra destijds geen informatie over de overname had doorgespeeld. In 2001 werd ook bekend dat Boonstra als commissaris van Ahold in effecten van dat bedrijf handelde zonder dat te melden aan de toezichthouder. Hij handelde in een gesloten periode, kort voor de publicatie van Aholds halfjaarcijfers.