Koersen dalen op nerveus Damrak

Op de Europese effectenbeurzen waarde vanmorgen de onzekerheid rond over het verloop van de strijd in Irak. Vorige week boekten de beurzen veel winst, maar vanmorgen was de stemming slecht. In Amsterdam noteerde de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend een verlies van 10,81 punten (3,9 procent) op 267,28 punten.

Het waren de afgelopen weken vooral de financiële waarden die de index mee op sleeptouw namen. Deze fondsen bepalen de AEX voor circa 40 procent. Vanmorgen voerden de financials de daling van de AEX-index aan. Onder de sterkste dalers waren ING Groep (met een verlies van 6,8 procent op 11,84 euro) en verzekeraar Aegon (met een verlies van ruim 5 procent op 7,90 euro).

Opvallend was de stijging van Ahold. Het was de enige winnaar onder de hoofdfondsen met een plus van 0,3 procent op 3,34 euro. Op de beurs voor middelgrote fondsen was het vooral de maker van kabels en kabelsystemen Draka die de aandacht trok. Het fonds klom zonder aanwijsbare reden bijna 18 procent tot 7 euro. Vorige week boekte Draka ook al koerswinsten. De MidKap-index zelf moest 0,2 procent terug naar 256,61 punten.

Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood, maar de verliezen waren in het algemeen wat geringer dan die in Amsterdam. De DAX-index in Frankfurt was tegen het middaguur 3,7 procent lager en de CAC-index in Parijs verloor 3,3 procent. De beurs in Londen wist de schade beperkt te houden tot 2,4 procent.

Het opvallendste fonds in Europa was France Telecom. Het concern kwam met een langverwachte aandelenemissie en zag daarop de beurskoers in eerste instantie inzakken met bijna 10 procent. Later volgde een opmerkelijk herstel doordat beleggers aandelen kochten om aan de emissie te kunnen meedoen. Aan het einde van de ochtend was France Telecom de enige winnaar onder de veertig fondsen van de CAC-index.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen, in tegenstelling tot de reacties later in Europa, 2,9 procent hoger gesloten op een Nikkei-index van 8435,07 punten. Vooral de hoop onder beleggers dat de Japanse overheid voor de aandelenmarkten gunstige maatregelen neemt, was de oorzaak van de stijging van de koersen in Japan. De andere beurzen in Azië waren tot 1 procent lager.