Erik Vermeulen:

Tot de tien musici die in het kader van `Brugge, culturele hoofdstad 2002' werden uitverkoren om een cd te maken behoorde ook pianist Erik Vermeulen (1959). Terecht, zo blijkt uit Inner City, het voorlaatste deel in de tiendelige serie `The Finest in Belgian Jazz' die ook als box te koop is, compleet met een boekwerk van 300 pagina's.

Vermeulen is geen vlotte notenrijger, geen Oscar Peterson of Herbie Hancock, maar een denkende poëet die zijn ideeën ontvouwt in innige samenspraak met zijn twee kompanen. Een beetje zoals wijlen (pianist) Bill Evans dat placht te doen, al is Vermeulen absoluut geen epigoon.

Bijna alle composities op deze cd zijn van Vermeulen zelf en/of bassist Eric Surmenian en drummer Marek Patrman. Ze zijn vaak grillig en onbestemd waardoor je als luisteraar wordt geprikkeld ze stukje bij beetje te veroveren. Ook als Vermeulen het even solo doet, zoals in 'Yellow&Violet', zet hij iets neer dat in elk geval intrigeert.

Op 27/3 staat dit trio in het BIMhuis in Amsterdam.

Erik Vermeulen Inner City (W.E.R.F. 036). Info: www.dewerf.be

    • Frans van Leeuwen